II. Anasztáz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Anasztáz pápa
a katolikus egyház vezetője
Anastasius II.jpg

Született ?, Róma
Róma
Megválasztása 496. november 24.
Pontifikátusának
vége
498. november 19.
Elhunyt 498. november 19.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
I. Gelasius
Szümmakhosz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Anasztáz pápa témájú médiaállományokat.

II. Anasztáz (latinul: Anastasius), (? – 498. november 19.) volt az 50. pápa Szent Péter apostol nyomdokain 496. november 24-től haláláig. Sok félreértés és intrika között uralkodott, aminek az lett az eredménye, hogy évszázadokon keresztül a pápák fekete bárányának bélyegezték.

Élete[szerkesztés]

Életéről mindössze annyit tudunk, hogy Rómában született. Személyében olyan pápát választott meg 496. november 24-én a római zsinat, aki békét hirdetett. Azonban a nyugati egyház klérusa kemény, állhatatos szembeszállást várt a keleti egyházakkal szemben. Anasztáz rövid pontifikátusa alatt igyekezett megkeresni az orvosságot az egyházszakadás helyrehozatalára. Követeket küldött az új hatalmi központba, Konstantinápolyba a császárhoz, és békeajánlatot a pátriárkához. Ezen üzenetekben a keresztény egyház egységét emelte ki a római primátus alatt. Tehát a pápai hatalom megtartása mellett, a vallási egységgel érvelve próbálta újra összekovácsolni nyugat és kelet egyházait.

Azonban a római klérus Bizáncból hamis értesüléseket kapott. Ezek szerint Anasztáz a békéért feláldozta Róma elsőbbségét. Így érthető, hogy a papság és Róma köznépe is Anasztáz ellen fordult. A dühtől vak rómaiak már azt sem akarták tudomásul venni, hogy András, Thesszaloniké érseke, és egyébként a monofiziták egyik élharcosa megtagadta az eretnek hitelveket, és így Anasztáz visszafogadta őt az egyházba. Róma népe ebből csak a pápa behódolását vonta le következtetésképp. A nagy ellenszegülés gátat vetett a békének, de Anasztáz 498-ban hirtelen meghalt, így nem tudta igazát bizonyítani a rómaiak előtt, és feltörni a gátat.

Hirtelen halála és az ellenséges környezet gyilkosságra utalhat, de ez történelmileg nincs bizonyítva. Rövid pontifikátusából négy levele ismert. Ezek közül a legfontosabb az emberi lélek származásáról tanít. Anasztáz szerint közvetlenül Isten teremti minden ember lelkét. November 19-én temették el a megbélyegzett pápát, akinek neve sokáig összefonódott az árulással. Még Dante színjátékában is a Pokolban találkozhatunk Anasztázzal, aki pedig csak békét akart.

Távol Anasztáz problémáitól és Rómától, Galliában egy igen jelentős esemény történt, amely a jövőben nagy szereppel bírt. Klodvigot, a frankok királyát Szent Remigius megkeresztelte.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
I. Gelasius
Római pápa
496498
Vatikán címere
Következő pápa:
Szümmakhosz