I. Luciusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
I. Luciusz pápa
a katolikus egyház vezetője
Lucius I.jpg

Született 205
Róma
Megválasztása 253. június 25.
Pontifikátusának
vége
254. március 5.
Elhunyt 254. március 5.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
Kornél
I. István
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Luciusz pápa témájú médiaállományokat.

I. Szent Luciusz (latinul: Lucius), (kb. 205254. március 5.) nyolc hónapig töltötte be egyházfői tisztségét, 253. június 25. és halála között. Ő volt a keresztény egyház 22. vezetője.

Élete[szerkesztés]

Elődjét, Cornelius pápát Trebonianus Gallus császár idején száműzték Centumcellaebe, és felszentelése után a császári hatalom Luciust is erre kényszerítette. 253-ban lépett trónra Valerianus császár, aki engedékenyebb volt elődjénél, így Luciust is szabadon engedte.

Cyprianus szerint Lucius kötött egy írásbeli megállapodást Corneliusszal arról, hogy a bűnbocsánat kérdésében nem engednek a novatianusoknak. Ennek megfelelően is cselekedett, hiszen amikor visszatért száműzetéséből megbocsátott azoknak, akik Decius császár idején a keresztényüldözések miatt megtagadták hitüket. Ezzel szembekerült az ellenpápa Novatinusszal. A vitákban azonban nem tudott elmélyedni, hiszen újabb üldözések törtek ki, és Valerianus ezúttal nem kímélte meg Lucius életét. Vértanúságát március 4-én ünneplik. A Calixtus-katakomba földjébe temették el, ahol sírfelirata még mindig látható. A történelem folyamán földi maradványait átvitték a trasteverei Szent Cecília-templomba, Szent Cecília relikviáival együtt.

Fejét egy ereklyetartóba helyezték, és a dán főváros, Koppenhága Sankt Ansgar katedrálisába szállították. 1100 körül a relikvia átkerült Roskildébe, miután Luciust a dán Sjælland védőszentjének avatták. Egyébként a pápa Koppenhága védőszentje is.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
Kornél
Római pápa
253254
Vatikán címere
Következő pápa:
I. István