I. Luciusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Luciusz pápa
a katolikus egyház vezetője

Született 205
Róma
Megválasztása 253. június 25.
Pontifikátusának
vége
254. március 5.
Elhunyt 254. március 5.
Róma
Tisztelete
Tisztelik római katolikus egyház
Ünnepnapja március 4.
Előző pápa
Következő pápa
Kornél
I. István
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Luciusz pápa témájú médiaállományokat.

I. Szent Luciusz (latinul: Lucius), (kb. 205254. március 5.) nyolc hónapig töltötte be egyházfői tisztségét, 253. június 25. és halála között. Ő volt a keresztény egyház 22. vezetője.

Élete[szerkesztés]

Elődjét, Cornelius pápát Trebonianus Gallus császár idején száműzték Centumcellaebe, és felszentelése után a császári hatalom Luciust is erre kényszerítette. 253-ban lépett trónra Valerianus császár, aki engedékenyebb volt elődjénél, így Luciust is szabadon engedte.

Cyprianus szerint Lucius kötött egy írásbeli megállapodást Corneliusszal arról, hogy a bűnbocsánat kérdésében nem engednek a novatianusoknak. Ennek megfelelően is cselekedett, hiszen amikor visszatért száműzetéséből megbocsátott azoknak, akik Decius császár idején a keresztényüldözések miatt megtagadták hitüket. Ezzel szembekerült az ellenpápa Novatinusszal. A vitákban azonban nem tudott elmélyedni, hiszen újabb üldözések törtek ki, és Valerianus ezúttal nem kímélte meg Lucius életét. Vértanúságát március 4-én ünneplik. A Calixtus-katakomba földjébe temették el, ahol sírfelirata még mindig látható. A történelem folyamán földi maradványait átvitték a trasteverei Szent Cecília-templomba, Szent Cecília relikviáival együtt.

Fejét egy ereklyetartóba helyezték, és a dán főváros, Koppenhága Szent Ansgar-katedrálisába szállították. 1100 körül a relikvia átkerült Roskildébe, miután Luciust a dán Sjælland védőszentjének avatták. Egyébként a pápa Koppenhága védőszentje is.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
Kornél
Római pápa
253254
Vatikán címere
Következő pápa:
I. István