VI. (VII.) István pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VI. (VII.) István pápa
a katolikus egyház vezetője
Stephen VI.jpg

Született ?, Róma
Róma
Megválasztása 896 májusa
Beiktatása 896. május 22.
Pontifikátusának
vége
897. augusztus 14.
Elhunyt 897. augusztus 14.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
VI. Bonifác
Románusz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VI. (VII.) István pápa témájú médiaállományokat.

VII. István (latinul Stephanus), (?, Róma[1]897. augusztus 14., Róma[1]) volt a történelem folyamán a 114. pápa 896. májusától. A hivatalos vatikáni krónikák VI. Istvánként jegyzik, ugyanis az egyházi dokumentumok nem ismerik el II. István pápa pontifikátusát, hiszen nem lett felszentelve. A történelemtudósok mégis inkább a VII. István nevet tartják elfogadottnak. Alig egy éves pontifikátusa a középkor egyik leglázítóbb regnálása volt. Istvánt leggyakrabban a hullazsinattal azonosítják, amely valójában egy politikai vita erőszakos lezárása lett volna.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rómában született, az egyik legnagyobb hatalommal rendelkező városi nemesi családban. A spoletói hercegi család tagja volt. Így aztán nem csoda, hogy az egyre inkább két pártra szakadó városban a spoletói párt támogatottja volt, szemben a német-római császárt támogató párttal. A gazdag család jó neveltetést biztosított Istvánnak, és így hamarosan a papi pályára lépett. Formózusz pápa Anagni püspökének szentelte fel. Amikor elődje, VI. Bonifác meghalt, az összegyűlt római zsinat hosszas vita után 896. május 22-én megválasztotta a keresztény egyház élére. A vitában a nagyhatalmú hercegi család minden befolyását bevetette.

Jean-Paul Laurens festménye a hullazsinatról (1870). István pápa vádolja a trónon ülő Formózusz pápa hulláját, akit teljes főpapi ornátusba öltöztettek, azt a látszatot keltve, mintha élne, így megkezdődhetett a „szabályos” tárgyalás, vádlókkal, védővel, perbeszéddel[2]

Pontifikátusának kezdetén főként a hivatal elfoglalásával, alapvető dolgokkal foglalkozott. Majd 897 januárjában hívta össze hírhedtté vált zsinatát, a később hullazsinatra keresztelt gyűlést. Ennek hátterében az állt, hogy a spoletói párt végképp meg akarta semmisíteni a német-római császárt támogató rómaiak csoportját. Ezt politikai okokra lehet visszavezetni, ugyanis Formosus pápa ugyan császárrá koronázta a spoletói herceget, Videt, mégis az északi uralkodót, Arnulfot támogatta. Formózusz rávette Arnulfot arra, hogy egyesítse koronája alatt Itáliát, és álljon a pápai állam mellé. Ez a terv egyben azt is jelentette, hogy a spoletói hercegségnek el kell buknia. Arnulf sorra döntötte meg a félsziget északi államait, és amikor a hercegség ellen vonult, meghalt. Formózusz ráadásul királlyá koronázta Arnulfot, miután Vid meghalt. István trónra lépésével a spoletói párt elérkezettnek látta a pillanatot a visszavágásra.
István királlyá koronázta Lambertet, Vid fiát, akinek anyja, Ageltruda a Karoling-ház esküdt ellensége volt. Az ő hatására hívta hát össze István a hullazsinatot, amelyen mindenért Formózuszt tették felelőssé. Ezért az egyházfő kiásatta elődjének tetemét, felöltöztették pápai miseruhájába és így István bírósága elé citálták. A zsinat elismerte Formózusz bűnösségét, és ezért semmissé nyilvánították minden döntését és intézkedését, kitörölték a pápák sorából. A holt Formózuszról letépték díszes ruháját, levágták két ujját, amellyel áldást osztott, ezek után végigvonszolták Róma utcáin és belevetették a Teverébe.
István kegyetlensége ellen fellázadtak a rómaiak, és elsöpörték a spoletói párt túlerejét, az egyházfőt pedig börtönbe vetették, ahol augusztusban megfojtották.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Stefano (angol nyelven). www2.fiu.edu. (Hozzáférés: 2011. november 7.)
  2. A pápaság sötét százada

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyéb információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző pápa:
VI. Bonifác
Római pápa
896897
Vatikán címere
Következő pápa:
Románusz