II. Theodórosz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Theodórosz pápa
a katolikus egyház vezetője

Született?
Róma
Megválasztása897 decembere[1]
Pontifikátusának
vége
897. december 20.
Elhunyt897. december 20.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
Románusz
IX. János
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Theodórosz pápa témájú médiaállományokat.

II. Theodórosz (latinul: Theodorus), (?, Róma[1]897. december 20., Róma[1]) volt a 116. pápa a történelem során 897 decemberében. A 9. század egyik utolsó egyházfője végre békét és rendet hozott a felbolygatott Lateránba. Több évtizede a legnépszerűbb pápa volt, jóságával, békeszeretetével megnyerte a klérust, és a népet is. Az egyik legrövidebb pontifikátust tudhatta magáénak.

Élete[szerkesztés]

Rómábanban született, a görög Fótiosz gyermeke volt. V. (VI.) István pápa szentelte fel presbiterré. Testvére, Theotius is a római egyház szolgálatába állt, püspök lett. A Romanus elűzése után összeült zsinat hosszas vita után választotta meg Theodóroszt, akit 897 decemberében szenteltek fel.

Innentől kezdve 20 napon keresztül uralkodhatott, halála előtt. Pontifikátusának legjelentősebb eseménye volt, hogy semmissé nyilvánította a hullazsinat döntéseit, és Formosus pápa meggyalázott emlékét is megpróbálta helyreállítani. A Tiberisen végigvonult árhullám partra vetette a meggyalázott egyházfő holttestét, így azt nagy tisztelettel újratemették a Szent Péter-bazilikában.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Teodoro (angol nyelven). www2.fiu.edu. [2012. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 7.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
Románusz
Római pápa
897
Vatikán címere
Következő pápa:
IX. János