II. Szergiusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Szergiusz pápa
a katolikus egyház vezetője
Pope Sergius II.jpg

Született 785/795 k., Róma
Róma
Megválasztása 844. január 25.
Beiktatása 844. január 27.
Pontifikátusának
vége
847. január 27.
Elhunyt 847. január 27.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
IV. Gergely
IV. Leó
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Szergiusz pápa témájú médiaállományokat.

II. Szergiusz (latinul: Sergius), (785/795[1]847. január 27.[1]) néven állhatott az egyház élére a történelem 103. pápája 844. január 25-től. Pontifikátusáról a Liber Pontificalis különböző kiadásaiban másképp tudósít. De az bizonyos, hogy három éves uralkodása alatt Róma fenntartása volt az egyik legnagyobb feladata a meggyengült császár és a kalóz szaracénok támadása között.

Élete[szerkesztés]

Római nemes családból származott, amely korábban már két pápát is adott a keresztény világnak. A schola cantorumban tanult, majd a papi pályán tehetsége és vallásossága miatt több egyházfő is támogatta. I. Paszkál pápa a Szent Márton és Szilveszter-templom bíborosának szentelte fel, majd IV. Gergely archipresbiternek nevezte ki. Amikor elődje meghalt, a római zsinaton az összegyűlt köznép egy diakónust, Jánost akart a trónon látni. De a nemesség Szergiuszt támogatta. A vita hamar harccá vadult, és egy időre János elfoglalta a Lateránt. A nemesség túlereje végül győzött. Hogy a zavargásoknak véget vessenek Szergiuszt 844 januárjában sietve felszentelték.

Az ellenpápát a nemesek ki akarták végezni, de Szergiusz közbenjárására kolostorba zárták. A gyors felszentelés miatt nem kérték ki a császár véleményét az új pápáról, és ezzel felrúgták a 824-ben a császárral kötött egyezményt. Így amikor I. Lothár fülébe jutott, hogy az egyház élére egy általa nem megerősített pápa került, fiát, Ifjabb Lajost sereggel indította a szent városba. A dühödt uralkodót végül sikerült kiengesztelni, és a nemesség is segített Szergiusznak kimagyarázni az egyezmény felrúgását. Engesztelésül 844-ben a pápa Lombardia királyává koronázta II. Lajost, és hűbéresküt fogadott Lothárnak.

De Lothár birodalma pusztulóban volt, így a császár seregei nem tudtak segíteni Szergiusznak, amikor 846 augusztusában a szaracénok hajóikkal végigdúlták a félsziget déli részét, és megostromolták Ostiát és Portót is. Róma csak az erős falaknak köszönhette, hogy az arab hódítók nem fosztották ki.

Ebben az időben hatalmasodott el az egyházfőn a köszvény. Az ostrom idején mozgásképtelen lett, és a pápai teendőket testvére, Benedek albanói püspök látta el. Pontifikátusa alatt Rómában több templomot, vízvezetéket építtetett és a Lateráni palotát is felújította. 847. január 7-én halt meg. Hamvait a Szent Péter-bazilika őrzi.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Sergius II (angol nyelven). www2.fiu.edu. (Hozzáférés: 2011. november 7.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
IV. Gergely
Római pápa
844847
Vatikán címere
Következő pápa:
IV. Leó