Liber Pontificalis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pápák könyve

Szerző több szerző, amelyek közül Anastasius Bibliotecarius, Troppaui Márton, és Bernardo Gui neve ismert
Eredeti cím Liber Pontificalis
Megírásának időpontja 5. század12. század
Nyelv latin
Témakör a római pápák életrajzai
Műfaj életrajzgyűjtemény
Kiadás
Magyar kiadás a mű nem rendelkezik magyar nyelvű kiadással
Külső hivatkozás http://www.thelatinlibrary.com/liberpontificalis1.html

A Liber Pontificalis (magyarul Pápák könyve) az első évszázadok pápai életrajzainak kronológikus gyűjteménye.

Eredetileg csak a római püspökök nevét és pontifikátusainak időtartamát tartalmazta.[1] A 6. században legendákkal kibővítve [2] már közli a pápa és az apjának születési nevét, helyét, halálát, rendelkezéseit, teológiai nyilatkozatait is.[3] Történelmileg megbízhatatlan;[4][5][6] valójában az első pápákról semmi bizonyosat nem tudunk.[2]

Az első összeállítás 530 körül keletkezett, ismeretlen szerzője jelentősen kibővítette a Libériusz pápáig terjedő katalógust és III. Félix pápa pontifikátusáig folytatta. A Félix- és Konon-katalógusok kivonatosan tartalmazzák ezt a gyűjteményt. Ez utóbbi katalógusban Konon pápa élete és tevékenysége is szerepel.

Az 5. illetve 6. századtól kezdve a Liber Pontificalist Laterán scriptoriumában írták. Anastasius Bibliotecarius, a későbbi III. Anasztáz ellenpápa nevéhez fűződik az első rész, amely a 9. századig fedi le a pontifikátusokat, és szinte teljes egészében megmaradt. Az irat továbbra is a pápaságot védte, például I. Honoriusznak nem rótta fel a monothelétizmus vitájában játszott kétséges szerepét.[7]

Boso (Breakspeare) kardinális újra szerkesztette a 12. században, majd Troppaui Márton domonkos szerzetes, krónikás és Bernardo Gui domonkos szerzetes és inkvizítor folytatták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tuker, Mildred Anna Rosalie, and Malleson, Hope. 1899. Handbook to Christian and Ecclesiastical Rome. A. and C. Black. pp. 559-560.
  2. a b Gergely Jenő: A pápaság története, 22. o.
  3. Levillain, Philippe. 2002. The Papacy: An Encyclopedia. Routledge. ISBN 0-415-92228-3. p. 941.
  4. Pallas
  5. Karoling iratok, dokumentumok (1)
  6. Catholic Encyclopedia (1913)/ Liber Pontificalis
  7. Vassányi Miklós: Hitvalló Szt. Maximos kora

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Liber Pontificalis című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]