Liber Pontificalis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pápák könyve

Szerző több szerző, amelyek közül Anastasius Bibliotecarius, Troppaui Márton, és Bernardo Gui neve ismert
Eredeti cím Liber Pontificalis
Megírásának időpontja 5. század12. század
Nyelv latin
Témakör a római pápák életrajzai
Műfaj életrajzgyűjtemény
Kiadás
Magyar kiadás a mű nem rendelkezik magyar nyelvű kiadással
Külső hivatkozás http://www.thelatinlibrary.com/liberpontificalis1.html

A Liber Pontificalis (magyarul Pápák könyve) a pápák életrajzainak kronológikus gyűjteménye. Az első összeállítás 530 körül keletkezett, ismeretlen szerzője jelentősen kibővítette a Libériusz pápáig terjedő katalógust és III. Félix pápa pontifikátusáig folytatta. A Félix- és Konon-katalógusok kivonatosan tartalmazzák ezt a gyűjteményt. Ez utóbbi katalógusban Konon pápa élete és tevékenysége is szerepel.

Az 5. illetve 6. századtól kezdve a Liber Pontificalist Laterán scriptoriumában írták. Anastasius Bibliotecarius, a későbbi III. Anasztáz ellenpápa nevéhez fűződik az első rész, amely a 9. századig fedi le a pontifikátusokat, és szinte teljes egészében megmaradt. Boso (Breakspeare) kardinális újra szerkesztette a 12. században, majd Troppaui Márton domonkos szerzetes, krónikás és Bernardo Gui domonkos szerzetes és inkvizítor folytatták.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Liber Pontificalis című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]