Szabiniánusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabiniánusz pápa
a katolikus egyház vezetője
Sabinian.jpg

Született ?, Bieda
Blera
Megválasztása 604. szeptember 13.
Pontifikátusának
vége
606. február 22.
Elhunyt 606. február 22.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
I. Gergely
III. Bonifác
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabiniánusz pápa témájú médiaállományokat.

Szabiniánusz (latinul: Sabinianus), (? – 606. február 22.) volt a 65. pápa 604. szeptember 13-tól, akit az egyház vezetésére választottak meg. Rövid uralkodásáról nem sok emlék maradt fenn az utókornak. Az viszont kiderült, hogy hatalmas elődjének munkásságát nem tudta fenntartani. Ráadásul a rómaiak között is népszerűtlen volt.

Élete[szerkesztés]

Életéről szinte semmit sem tudunk. Egy Bonus nevű kisbirtokos gyermekeként született a mai Bieda városában. Miután a papi pályát választotta, sokat tanult, és hamarosan a diakónusi rangot is elérte. Gergely pápa 593-ban Konstantinápolyba küldte, mint pápai nuncius. Itt Szabiniánusz feladata az volt, hogy megfelelően képviselje az egyházfő érdekeit Böjtölő János, konstantinápolyi pátriárkával szemben. A keleti egyház vezetője ugyanis 588-ban olyan rangot kapott a császártól, amely a római pápa hatalmával volt egyenrangú. De hamarosan összetűzésbe került a pápával, mert Gergely szerint nem tudta elég határozottan képviselni Róma érdekeit. 597-ben tért vissza a keleti fővárosból Rómába. Itt megpróbálta kiengesztelni Gergelyt, és hamarosan a pápai hivatalok befolyásos tagja lett.

A szent egyházfő halála után a római zsinat 604 márciusában őt választotta meg a keresztény egyház élére. A császári megerősítés több hónapig késlekedett, így csak szeptember 13-án szentelték fel Róma püspökének. Pontifikátusát a világi papság támogatásával építette fel, ellentétben elődjével, aki a szerzetesrendekre alapozta uralkodását. A lateráni palota szerzetes hivatalnokait hamarosan híveivel helyettesítette.

Rövid regnálása idején a pápaságnak két feszítő problémával kellett szembenéznie. Az egyik a lombard fenyegetés volt, amely köztudottan Szabiniánusz nagy félelme volt. A kiújuló harcokban elhagyta Róma veszélyes övezeteit, és nem segítette a békét és a várost. A másik fontos feladat az éhező nép ellátása volt, amelyet Szabiniánusz egyedi módszerrel oldott meg. Megnyittatta ugyan az egyházi gabonaraktárakat, de a kiosztott étel minden mázsájáért pénzt kért. A nincstelenek így továbbra is éhen maradtak, és átkozták az új pápát.

Szabiniánusz volt az a pápa, aki elrendelte, hogy a misére haranggal hívják a híveket. Ez volt az egyetlen olyan egyházi döntés, ami fennmaradt uralkodásából. 606. február 22-én halt meg. Hamvait a Szent Péter-bazilikában helyezték el.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
I. Gergely
Római pápa
604606
Vatikán címere
Következő pápa:
III. Bonifác