Pontiánusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pontiánusz pápa
a katolikus egyház vezetője
1850 körüli ábrázolás
1850 körüli ábrázolás

Eredeti neve Pontianus
Született 2. század
Róma
Megválasztása 230. augusztus 21.
Pontifikátusának
vége
235. szeptember 28.
Elhunyt 235. szeptember 28.
Szardínia
Ellenpápa Hippolütosz
Tisztelete
Tisztelik Római katolikus egyház
Ünnepnapja augusztus 13.
Előző pápa
Következő pápa
I. Orbán
Anterósz
A Wikimédia Commons tartalmaz Pontiánusz pápa témájú médiaállományokat.

Szent Pontiánusz (latinul: Pontianus), (2. század235. szeptember 29.) volt a 18. pápa a történelem folyamán. 230. július 21-től töltötte be hivatalát. Pontifikátusát beárnyékolta Hippolütosz ellenpápasága, aki nem értett vele egyet a keresztény egyház vezetésében, és ezért nem ismerte el őt vezetőként. A kiváló szónokkal sok baja volt Pontiánusznak, mert egyre több hívet szerzett, és megosztotta a keresztény világot.

Élete[szerkesztés]

Regnálása idején hívta össze a római zsinatot, amelyen elérte, hogy az Órigenész nevéhez kötődő tanokat az egyház elítélje, és feloszlassa követőit Alexandriában. Ötéves uralmáról egyéb lényeges eseményt nem őrzött meg számunkra a történelem, bár azt sejthetjük, hogy sok vitában és megbeszélésen vett részt.

235-ben Maximinus Thrax császár keresztényüldözéseinek áldozata lett, és a legtöbb magas rangú keresztény vezetővel, így Hippolütosszal együtt, Szardínia szigetére deportálták őket. A bányában dolgozva végül kibékültek Hippolütosszal és szeptember 28-án közösen lemondtak a pápai trónról. A hagyomány szerint őrei verték agyon Szardínián.

Fabianus pápa hozatta el mindkettőjük földi maradványait Rómába, és Pontiánuszt a Calixtus-katakombában temették el. Sírfeliratát 1909-ben találták meg a katakombában, amelyen szerepelt lemondásának pontos dátuma. Így ez lett a pápaság történetének első pontos dátuma. Ünnepét augusztus 13-án tartják, Hippolütoszéval egy napon.

Pontiánusz pápa

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
I. Orbán
Római pápa
230235
Vatikán címere
Következő pápa:
Anterósz