Románusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Románusz pápa
a katolikus egyház vezetője
Pope Romanus.jpg

Született ?, Gallese
Gallese
Megválasztása 897 augusztusa
Beiktatása 897 augusztusa
Pontifikátusának
vége
897 novembere
Elhunyt 897 novembere
Róma
Előző pápa
Következő pápa
VI. (VII.) István
II. Theodórosz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Románusz pápa témájú médiaállományokat.

Románusz (latinul: Romanus), (?, Gallese[1]897 novembere,[1] Róma[1]) léphetett a pápai trónra a világtörténelem folyamán 115.-ként 897. augusztusában. A korabeli krónikák nagyon homályosan és gyéren írnak a mindössze négy hónapon keresztül hivatalban lévő Románuszról.

Élete[szerkesztés]

Galleseben született, apját Constantinusnak hívták. II. Márton pápa unokaöccse volt. Toszkánai szerzetesek nevelték, tanították, így került közel a papi pályához. Felszentelése előtt pár évvel nevezték ki a római Bilincses Szent Péter-székesegyház bíborosává. A VI. (VII.) Istvánt elűző rómaiak a zsinaton olyan egyházfőt akartak választani, aki elítéli a hullazsinatot, és távol marad a spoletói család befolyásától. Miután Románusz nyilvánosan kárhoztatta a becstelen zsinatot, 897 augusztusában pápává szentelték fel.
Egyházfőként hivatalos formát akart önteni korábbi kijelentésének, azonban korai halála miatt erre már nem kerülhetett sor. Aktívan részt vett a világi hatalmi kérdésekben. A spoletói hercegek oldalára állt, és Lambertet, Spoleto hercegét ismerte el császárnak. Ezzel csalódást okozott a rómaiaknak, és ezért megfosztották trónjától. A párizsi kódex alapján utolsó napjait szerzetesként töltötte, de nem lehet kizárni azt sem, hogy megölték. Sírja a Szent Péter-bazilikában van.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b c Romano (angol nyelven). www2.fiu.edu. (Hozzáférés: 2011. november 7.)

Lásd még[szerkesztés]


Előző pápa:
VI. (VII.) István
Római pápa
897
Vatikán címere
Következő pápa:
II. Theodórosz