Ugrás a tartalomhoz

Kornél pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kornél pápa
a katolikus egyház vezetője
Kornél pápa
Kornél pápa

Született180 körül
Róma
Megválasztása251. március 6./13.
Pontifikátusának
vége
253 júniusa
Elhunyt253 júniusa
Róma
EllenpápaNovatianus
Tisztelete
TisztelikRómai katolikus egyház
Ünnepnapjaszeptember 16.
Előző pápa
Következő pápa
Fábián
I. Luciusz
A Wikimédia Commons tartalmaz Kornél pápa témájú médiaállományokat.

Szent Kornél (latinul: Cornelius), (kb. 180253 júniusa) volt a 21. pápa. 251 márciusától 253 júniusáig, haláláig irányította a keresztény egyházat.

Élete[szerkesztés]

Kornél pápa

Amikor Rómában összeültek a püspökök, hogy megválasszák az új egyházfőt, Decius császár féktelen keresztényüldözései éppen lanyhulni kezdett. Ezért is tolták el a választás időpontját, remélve a béke helyreállítását.

Ebben a két hónapos intervallumban került szembe Novatianusszal. A bűnbocsánat kérdésében Cornelius képviselte az irgalmasabb, kegyesebb vonalat. Szerinte ugyanis a gyilkosság, házasságtörés és a hitehagyás is megbocsátható bűnök, ha azokat teljes szívéből megbánja az ember. Az egyház tehát feloldozhat még ezen bűnök alól is, igaz ehhez püspöki gyóntatást szabott meg. Ellenfele ettől radikálisabb nézeteket vallott, és szerinte ki kellene közösíteni az egyházból azokat, akik ezen bűnöket elkövették.

Végül Szent Ciprián segítségével megnyerte a csatát, és hatvan püspök szavazott Corneliusra. Az új pápának azonban pontifikátusa végéig szembe kellett néznie Novatianus ellenpápaságával. 251 őszén kiközösítette ellenfelét az egyházból. 252-ben a császár újra üldözni kezdte a keresztényeket. Így Corneliust is száműzték Rómából Centumcellaebe, a mai Civita Vecchiába. Száműzetésében halt meg. Az ősi Cornelius nemzetség sarját a Calixtus-katakombában temették el. Vértanúsága miatt szentté avatták, ünnepét szeptember 16-án tartják.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
Fábián
Római pápa
251253
Vatikán címere
Következő pápa:
I. Luciusz