Kornél pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kornél pápa
a katolikus egyház vezetője
Heiliger Cornelius.jpg

Született 180 k.
Róma
Megválasztása 251. március 6./13.
Pontifikátusának
vége
253 júniusa
Elhunyt 253 júniusa
Róma
Ellenpápa Novatianus
Előző pápa
Következő pápa
Fábián
I. Luciusz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kornél pápa témájú médiaállományokat.

Szent Kornél (latinul: Cornelius), (kb. 180253 júniusa) volt a 21. pápa. 251 márciusától 253 júniusáig, haláláig irányította a keresztény egyházat.

Élete[szerkesztés]

Amikor Rómában összeültek a püspökök, hogy megválasszák az új egyházfőt, Decius császár féktelen keresztényüldözései éppen lanyhulni kezdett. Ezért is tolták el a választás időpontját, remélve a béke helyreálltását.

Ebben a két hónapos intervallumban került szembe Novatianusszal. A bűnbocsánat kérdésében Cornelius képviselte az irgalmasabb, kegyesebb vonalat. Szerinte ugyanis a gyilkosság, házasságtörés és a hitehagyás is megbocsátható bűnök, ha azokat teljes szívéből megbánja az ember. Az egyház tehát feloldozhat még ezen bűnök alól is, igaz ehhez püspöki gyóntatást szabott meg. Ellenfele ettől radikálisabb nézeteket vallott, és szerinte ki kellene közösíteni az egyházból azokat, akik ezen bűnöket elkövették.

Végül Szent Cyprianus segítségével megnyerte a csatát, és hatvan püspök szavazott Corneliusra. Az új pápának azonban pontifikátusa végéig szembe kellett néznie Novatianus ellenpápaságával. 251 őszén kiközösítette ellenfelét az egyházból. 252-ben a császár újra üldözni kezdte a keresztényeket. Így Corneliust is száműzték Rómából Centumcellaebe, a mai Civita Vecchiába. Száműzetésében halt meg. Az ősi Cornelius nemzetség sarját a Calixtus-katakombában temették el. Vértanúsága miatt szentté avatták, ünnepét szeptember 16-án tartják.

Kornél pápa

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]


Előző pápa:
Fábián
Római pápa
251253
Vatikán címere
Következő pápa:
I. Luciusz