VIII. (IX.) István pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VIII. (IX.) István pápa
a katolikus egyház vezetője
Stephen VIII.png

Született 9. század
Róma
Megválasztása 939. július 14.
Beiktatása 939. július 19.
Pontifikátusának
vége
942. október
Elhunyt 942. október
Róma
Előző pápa
Következő pápa
VII. Leó
III. Márton
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VIII. (IX.) István pápa témájú médiaállományokat.

IX. István (latinul: Stephanus), (9. század vége[1]942. október) került a keresztény egyház élére a történelem folyamán 129.-ként 939. július 14-én. Amint az már megszokottá vált, István pápasága is Róma hercegének kényétől függött. II. Alberik tette meg pápának és később egy végzetes hiba miatt ő űzte el a trónról.

Élete[szerkesztés]

Rómában született és később a papi hivatást választva évek hosszas munkájával sikerült elérnie a bíborosi rangot. A Szent Szilveszter és Márton-templom kardinálisa volt. Amikor elődje, VII. Leó meghalt, a város ura Istvánt jelölte a trónra. Leó halálának másnapján, 939. július 14-én már fel is szentelték Istvánt hivatalába. Alberik nem várt tőle semmit, sőt pontosan azt akarta, hogy a pápa vonja ki magát a politikai életből. Ezért István pontifikátusa alatt igazán nem beszélhetünk pápai döntésekről, hiszen helyette Alberik uralkodott az egyházban is. István minden erejével támogatta a clunyi reformokat és a monostorizmust.
Azonban a napjait a Lateránban tengető egyházfő egy idő múlva megunta a tétlenkedést, és megkísérelt elszakadni Alberik elnyomó uralmától. A herceg távollétében kihirdette, hogy a Római Birodalom császárának a Szentszék a Karoling-dinasztia sarját, Tengerentúli Lajost ismeri el. Azt aki nem a francia uralkodót támogatja kiközösítéssel fenyegette meg. A hazatérő Alberik dühöngött István hűtlenségén, és katonáival azonnal elfogatta a pápát, majd büntetésül úgy megcsonkította István testét, hogy az sebeibe pár napon belül belehalt 942 októberében.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stefano (angol nyelven). www2.fiu.edu. (Hozzáférés: 2012. december 30.)

Források[szerkesztés]

  • Gergely Jenő: A pápaság története. Budapest, Kossuth Könyvkiadó, 1982. ISBN 9630918633
  • P.G. Maxwell – Stuart: Pápák krónikája. A pápaság története pápák uralkodása szerint Szent Pétertől napjainkig. Móra Könyvkiadó, 2007. helytelen ISBN kód: 9631182651
  • Szántó Konrád: A katolikus egyház története. Budapest: Ecclesia. 1987. ISBN 9633634814
  • Harald Zimmermann: A középkori pápaság. A középkori pápák története a historiográfia tükrében. Gondolat Kiadó, 2002. ISBN 9639450146

Online források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
VII. Leó
Római pápa
939942
Vatikán címere
Következő pápa:
III. Márton