VIII. (IX.) István pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VIII. (IX.) István pápa
a katolikus egyház vezetője

Született9. század
Róma
Megválasztása939. július 14.
Beiktatása939. július 19.
Pontifikátusának
vége
942. október
Elhunyt942. október
Róma
Előző pápa
Következő pápa
VII. Leó
III. Márton
A Wikimédia Commons tartalmaz VIII. (IX.) István pápa témájú médiaállományokat.

IX. István (latinul: Stephanus), (9. század vége[1]942. október) került a keresztény egyház élére a történelem folyamán 129.-ként 939. július 14-én. Amint az már megszokottá vált, István pápasága is Róma hercegének kényétől függött. II. Alberik tette meg pápának és később egy végzetes hiba miatt ő űzte el a trónról.

Élete[szerkesztés]

Rómában született és később a papi hivatást választva évek hosszas munkájával sikerült elérnie a bíborosi rangot. A Szent Szilveszter és Márton-templom kardinálisa volt. Amikor elődje, VII. Leó meghalt, a város ura Istvánt jelölte a trónra. Leó halálának másnapján, 939. július 14-én már fel is szentelték Istvánt hivatalába. Alberik nem várt tőle semmit, sőt pontosan azt akarta, hogy a pápa vonja ki magát a politikai életből. Ezért István pontifikátusa alatt igazán nem beszélhetünk pápai döntésekről, hiszen helyette Alberik uralkodott az egyházban is. István minden erejével támogatta a clunyi reformokat és a monostorizmust.
Azonban a napjait a Lateránban tengető egyházfő egy idő múlva megunta a tétlenkedést, és megkísérelt elszakadni Alberik elnyomó uralmától. A herceg távollétében kihirdette, hogy a Római Birodalom császárának a Szentszék a Karoling-dinasztia sarját, Tengerentúli Lajost ismeri el. Azt aki nem a francia uralkodót támogatja kiközösítéssel fenyegette meg. A hazatérő Alberik dühöngött István hűtlenségén, és katonáival azonnal elfogatta a pápát, majd büntetésül úgy megcsonkította István testét, hogy az sebeibe pár napon belül belehalt 942 októberében.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stefano (angol nyelven). www2.fiu.edu. [2012. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 30.)

Források[szerkesztés]

Online források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
VII. Leó
Római pápa
939942
Vatikán címere
Következő pápa:
III. Márton