IV. Félix pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Félix pápa
a katolikus egyház vezetője

Születettnem ismert
Benevento
Megválasztása526. július 12.
Pontifikátusának
vége
530. szeptember 22.
Elhunyt530. szeptember 22.
Róma
Tisztelete
Tisztelikrómai katolikus egyház
Ünnepnapjaszeptember 22.
Előző pápa
Következő pápa
I. János
II. Bonifác
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. Félix pápa témájú médiaállományokat.

IV. Szent Félix (latinul: Felix), (? – 530. szeptember 22.) volt az 54. egyházi vezető a keresztény történelemben 526. július 12-től haláláig. Elődje uralkodásakor a világi és egyházi vezetők ellentétbe kerültek egymással, és ez IV. Félix pontifikátusán is érződött. Azonban végül egyházát sikerült megszilárdítani.

Élete[szerkesztés]

Egy Castorius nevű ember gyermeke, aki Samniumban született. A papi hivatást választotta, és szülővárosának érseke lett még Hormiszdasz pápa uralkodásának idején. Amikor I. János pápa Nagy Theodorik király akaratával ellenkezve nem simította el a bizánci ariánusok ügyét, a király házi őrizetbe vétette Jánost. Az öreg, beteges pápa idegösszeomlást kapott és meghalt; a következő pápaválasztáson a megfélemlített rómaiak Theodorik jelöltjét választották meg. Így 526. július 13-án IV. Félix néven új pápa foglalhatta el Szent Péter trónját. A király nem választott rosszul, ugyanis Félix hamarosan bebizonyította, hogy ő nem Theodorik bábja, viszont jó kapcsolatai vannak a világi uralkodóréteggel, és ezt maximálisan ki is tudja aknázni saját hasznára. 526. augusztus 30-án meghalt Nagy Theodorik, Itália és a keleti gótok uralkodója. A trónon unokája, Athalari követte, de mivel még kisded volt, helyette anyja, Amalasuintha uralkodott. Az új világi hatalom szintén jó viszonyban volt a keresztény egyházzal.

János pontifikátusa alatt lépett hatályba az a régi szabály, hogy minden olyan vád, amelyet egy laikus emel egy egyházi ember ellen a pápa vagy egy általa kinevezett papi testület jogkörébe tartozik. A törvény megszegéséért tíz font súlyú aranyat kellett bírságként fizetni az egyház részére, amelyet azután a szegények között osztottak szét. Amalasuintha két épületet ajándékozott IV. Félixnek a Forum Romanumon. Az egyik Maxentius császár gyermekének, Romulusnak a temploma volt, amelyhez kapcsolódott a Templum sacrae urbis, vagyis a római földhivatal. Ezeket Félix átalakíttatta, és így ez lett az első keresztény templom a Forumon. A Szent Kozma és Damján-templom maradványai, köztük egy híres mozaik, még mindig láthatóak Rómában.

III. (IV.) Féix pápa ajándékot ad át két szentnek

A kegyelem természetéről és hatásosságáról szóló viták pontifikátusa alatt ismét kiújultak Gallia déli részén. Félix Caesarius arles-i püspök megfogalmazását támogatta a szemipelagianus elveket valló Faustus riez-i püspökkel szemben. A pápa levelet, úgynevezett Capitulákat küldött ezen részek vallási vezetőinek, amelyek a Szentírásnak és az egyházatyák (elsősorban a Szent Ágoston) műveinek a kegyelemről és a szabad akaratról szóló részeit tartalmazták. 529-ben zsinatot hívott össze Orange városába. Ezen a gyűlésen megvitatták a szemipelagianusok nézetét, és kánonként hirdették ki a Capitulákat.

530-ban Félix súlyosan megbetegedett, és egyre nyugtalanabbul szemlélte a város két politikai táborát. A klérus jelentős része és a római laikusok is vagy a gót uralkodókat támogatták vagy a bizánci császárt. Mivel Félix félt attól, hogy utódlása komoly harcokhoz vezethet a két párt között, halála előtt fődiakónusát, Bonifácot jelölte meg utódjául a pallium átadásával. 530 szeptember 22-én a pallium átadása után nem soká meghalt. Szentként tisztelik, ünnepét január 30-án[1] vagy szeptember 22-én[2] tartják.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Catholic Encyclopedia.
  2. Magyar katolikus lexikon.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
I. János
Római pápa
526530
Vatikán címere
Következő pápa:
II. Bonifác