Dénes pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dénes pápa
a katolikus egyház vezetője
Pope Dionysius.jpg

Született ?
Görögország
Megválasztása 259. július 22.
Pontifikátusának
vége
268. december 26.
Elhunyt 268. december 26.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
II. Szixtusz
I. Félix
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dénes pápa témájú médiaállományokat.

Szent Dénes vagy görögösen Dionüsziosz (latinul: Dionysius), (? – 268. december 26.) a 25. pápa a keresztény világ élén 259. július 22-től haláláig. Több értelemben is újító egyházfőként vonult be a történelembe.

Élete[szerkesztés]

Mint azt a neve is mutatja, valószínűleg az ókori Görögországból származott. 259. július 22-én választották Róma püspökévé. A hosszú trónüresedést Valerianus császár keresztényellenes törvényei okozták. Amikor véget ért az üldözések legnagyobb hulláma, csak akkor tudtak összeülni a püspökök Rómában. A megválasztott új pápának mindenképpen erőskezűnek és rátermettnek kellett lennie, hiszen az üldöztetések teljesen szétzilálták az egyházi rendet, és újra kellett szervezni azt.

A nehéz feladatot Dionüsziosz kapta, aki nyomban hozzá is látott a romba dőlt egyház újraépítéséhez. Az egyre távolodó alexandriai püspöktől megkövetelte, hogy írjon értelmezéseket a pápa vitairataihoz, doktrináihoz.

Nagy összegű segítséget kellett nyújtania Kappadókia püspökeinek, hogy a barbár gótok támadása után a lerombolt templomokat újjáépítsék, és a váltságdíjakat kifizessék a foglyul ejtett keresztényekért. Kitartó munkájával lassan rendet teremtett a keresztény világban, de a békét még nem sikerült elérnie az udvarnál. A birodalom élére hamarosan Gallienus császár állt, akiben új lehetőségeket látott Dionüsziosz. Taktikus politikájával sikerült elérnie, hogy a császár kiadja tolerancia-ediktumát, ezzel írásban is garantálva a békét a keresztényeknek.

Dionüsziosz volt az első pápa, aki nem vértanúként halt meg. 268. december 26-án békés környezetben rendezett egyházat hagyott maga után. Halála után szentté avatták, ünnepét december 26-án tartják.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Gergely Jenő: A pápaság története Budapest: Kossuth Könyvkiadó, 1982
  • Enciclopedia Italiana
  • Catholic Encyclopedia

Lásd még[szerkesztés]


Előző pápa:
II. Szixtusz
Római pápa
259268
Vatikán címere
Következő pápa:
I. Félix