IV. Benedek pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Benedek pápa
a katolikus egyház vezetője
Pope Benedict IV.jpg

Született ?, Róma
Róma
Megválasztása 900. február 1.
Pontifikátusának
vége
903 júliusa
Elhunyt 903 júliusa
Róma
Előző pápa
Következő pápa
IX. János
V. Leó
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. Benedek pápa témájú médiaállományokat.

IV. Benedek (latinul: Benedictus), (? – 903 júliusa) ülhetett 118.-ként Szent Péter trónjára 900. február 1-én. A korabeli források gyakran magasztalták Benedeket nagylelkűsége miatt, ami főként a szegényekkel szembeni jóságában mutatkozott meg. Pontifikátusáról hiányosak ismereteink.

Élete[szerkesztés]

Rómában született, apját Mammolusnak nevezték. Az itáliai jómódú család sarjaként kiváló neveltetésben részesült, és hamarosan a papi pályára került. Formosus pápa szentelte fel pappá. Ez olyan jelentős volt Benedek életében, hogy később is mindenben hű maradt felszentelőjéhez. A római zsinat IX. János pápa halála után 900 első felében választotta meg a keresztény világ fejének.
Első cselekedetei közé tartozik, hogy megerősítette a hullazsinat eltörlését és Formosus döntéseit. Foglalkozott a nápolyi püspök, István legitimitásának ügyével, és egyik zsinatán kiátkozta II. (Kopasz) Balduint, a reimsi érsek, Fulk gyilkosát. Legjelentősebb történelmi vonatkozású tette az volt, hogy 901 februárjában császárrá koronázta Provence királyát, III. Vak Lajost. Azonban a Német-római Birodalom gyengesége miatt az új spoletói herceg, I. Berengár az egész félszigetet elfoglalhatta. Ezzel tulajdonképpen még jobban elszigetelte Rómát a külvilágtól és felélesztette a város különböző pártjait. Benedek uralkodása alatt több kolostornak is megerősítette kiváltságait. 903 nyarán halt meg. Sírját a Szent Péter Bazilika elé, Guido kapujának közelében helyezték el.

Művei[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]


Előző pápa:
IX. János
Római pápa
900903
Vatikán címere
Következő pápa:
V. Leó