Zefirin pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zefirin pápa
a katolikus egyház vezetője
1850 körüli ábrázolás
1850 körüli ábrázolás

Eredeti neve Zephyrinus
Született 2. század
Róma
Nemzetisége római
Megválasztása 199
Pontifikátusának
vége
217. december 20.
Elhunyt 217. december 20.
Róma
Tisztelete
Tisztelik Római katolikus egyház
Ünnepnapja augusztus 26.
Előző pápa
Következő pápa
I. Viktor
I. Kallixtusz
A Wikimédia Commons tartalmaz Zefirin pápa témájú médiaállományokat.

Szent Zefirin (latinul: Zephyrinus), (2. század217. december 20.) a 15. pápa a történelemben, aki 199-től haláláig állt a keresztény egyház élén.

Élete[szerkesztés]

Rómában született, és szerepel Kaiszareiai Euszebiosz Egyháztörténetében. A Liber Pontificalis két liturgikus rendeletet tulajdonít Zephyrinusnak. Az egyik a papok felszentelését érinti, a másik a szentmiseáldozattal kapcsolatban született meg.

Pápaként szembe kellett néznie a kiteljesedő monarchianista mozgalommal, és súlyos veszélyt jelentett az is, hogy a Római Birodalom élére új császár került. Commodus császár békés uralkodása után Septimius Severus parancsa ismét a keresztények ellen fordult, és vérengző keresztényüldözést indított el.

A Martyrologium Hieronymianum szerint ezen üldözések áldozataként halt meg Zephyrinus is. A Via Appia mentén elterülő katakombákat ebben az időben ásatta ki saját birtokán. Ezt a katakombát később archidiakónusáról, majd a pápai trónon őt követő Kallixtuszról nevezték el. Zephyrinus volt az első pápa, akit ide temettek. Vértanúhalálának ünnepnapját augusztus 26-án tartják.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
I. Viktor
Római pápa
199217
Vatikán címere
Következő pápa:
I. Kallixtusz