Sziriciusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sziriciusz pápa
a katolikus egyház vezetője

Született 334
Róma
Megválasztása 384. december 17.
Pontifikátusának
vége
399. november 26.
Elhunyt 399. november 26.
Róma (65 évesen)
Tisztelete
Tisztelik római katolikus egyház
Szentté avatása1748, Róma
Szentté avatta:
XIV. Benedek pápa
Ünnepnapja november 26.
Előző pápa
Következő pápa
I. Damáz
I. Anasztáz
A Wikimédia Commons tartalmaz Sziriciusz pápa témájú médiaállományokat.

Szent Sziriciusz (latinul: Siricius), (334399. november 26.) volt a 38. keresztény vezető a világ történelmében. 384. december 17-én választották meg és egészen haláláig viselte hivatalát. A korai kereszténység egyik legaktívabb pontifikátusát tulajdonítják Sziriciusznak. Szinte minden területen megújította a pápai hatalmat.

Élete[szerkesztés]

Körülbelül 334-ben született Rómában keresztény családban. A papi hivatást választotta, és elhivatottsága miatt Libériusz pápa hamarosan diakónussá szentelte. Töretlen hitbuzgósággal tanult, és pár év múlva a klérus egyik legbefolyásosabb tagja lett. Nem is lett igazán nagy meglepetés, amikor a római zsinat őt választotta meg vezetőnek, annak ellenére, hogy a nem is rég véres csatákat szító Ursinus ellenpápa is indult a legfőbb egyházi hivatalért.

A világon először ő nevezte magát pápának. Irataiban jelent meg ez a szó, és azóta használatos a római püspöki tisztség szinonimájaként. Ezzel a szóval azt is kifejezte, hogy ő az egész keresztény egyház feje. Dogmatikai kérdésekben igen szigorú vonalat képviselt. Jelentős munkássága több évszázados hagyományokat, szabályokat teremtett. Leveleiben első helyen említette az egyházfegyelem meglétét. Döntéseivel megreformálta a keresztséget, a szenteléseket, a böjtöt és a gyónást is. 386-ban egy zsinatot hívott össze, amelynek legfőbb eredményeként bevezették a papi nőtlenséget, azaz a cölibátus intézményét. Ezt a szabályt a katolikus papság mind a mai napig megtartotta. Akkoriban még voltak nős papok, nekik tartózkodniuk kellett a házas élettől.

Sziriciusz fantasztikus politikai érzékkel terelte egységes mederbe egyházát úgy, hogy az elismerje legfőbb hatalmát. Ambrus püspök segítségével sikerült megegyezni a priszcilliánusokkal, és a már évek óta húzódó Meletiosz-féle egyházszakadást is sikerült kivédenie.
A kultúrában, művészetben is nagy hatása volt Sziriciusznak. A pápa támogatta Szűz Mária, az angyalok és a vértanúk tiszteletét mind a vallási mind a művészi életben. Pontifikátusa alatt több templom is épült, és sokat átalakítottak. Ebben az időben virágzott fel a keresztény himnuszköltészet is.

A századforduló előtt kevéssel, 399. november 26-án halt meg Rómában. A keménykezű pápa tiszteletére a november 26-ai napot neki adták.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
I. Damáz
Római pápa
384399
Vatikán címere
Következő pápa:
I. Anasztáz