VII. (VIII.) István pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VIII. István pápa
a katolikus egyház vezetője
Stephen VII.jpg

Született ?, Róma
Róma
Megválasztása 928 decembere
Beiktatása 929. február 3.
Pontifikátusának
vége
931. március 15.
Elhunyt 931. március 15.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
VI. Leó
XI. János
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VIII. István pápa témájú médiaállományokat.

VIII. István (latinul: Stephanus), (? – 931. március 15.) léphetett a pápai trónra a történelem folyamán a 126.-ként 928 decemberében. A hivatalos vatikáni források VII. Istvánként emlékeznek meg róla, mivel nem ismerik el II. István pápa pontifikátusát. Pedig egyesek szerint VIII. Istvánnak is kétségbe vonható a legitimitása, hiszen akkor lépett trónra, amikor egyik elődje, X. János pápa még életben volt börtönében, és nem mondott le.

Élete[szerkesztés]

Rómában született, apját Teudemundnak nevezték. Az egyház szolgálatába állva évek múltán a római Szent Anasztázia-templom bíborosa lett. Ekkor került közel a már több éve uralkodó spoletoi párthoz. Amikor elődjét, VI. Leót elűzték a trónról, Marozia őt jelölte utódjául.
István gyenge kezű egyházfőnek bizonyult, aki a nagy befolyású nemesek árnyékában maradt. Pontifikátusáról semmi sem maradt fenn az utókornak. Mindössze annyit tudunk róla, hogy egyes itáliai és franciaországi kolostoroknak kiváltságokat adományozott. 931 februárjában halt meg. Testét a Szent Péter Bazilikában helyezték örök nyugalomra.

Művei[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
VI. Leó
Római pápa
929931
Vatikán címere
Következő pápa:
XI. János