Miltiadész pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miltiadész pápa
a katolikus egyház vezetője

Születettnem ismert
Afrika
Megválasztása311. július 2.
Pontifikátusának
vége
314. január 10.
Elhunyt314. január 10.
Róma
Tisztelete
Tisztelikkatolikus egyház,
ortodox egyházak
Ünnepnapjadecember 10.
Előző pápa
Következő pápa
Euszebiosz
I. Szilveszter
A Wikimédia Commons tartalmaz Miltiadész pápa témájú médiaállományokat.

Szent Miltiadész (latinul: Miltiades) vagy más néven Melkiadész (latinul: Melchiades), (? – 314. január 10.) volt a 32. egyházfő. Uralkodását egy kisebb interregnum előzte meg, hiszen elődjét Euszebioszt is száműzték a pápai trónról, és a zavargások elüléséhez időre volt szükség. 311. július 2-án választották pápává, és haláláig töltötte be tisztségét. Pontifikátusa alatt helyreállt a keresztény egyház stabilitása, és begyógyultak az üldöztetések okozta sebek.

Élete[szerkesztés]

Ugyan származásáról keveset tudunk, az valószínűsíthető, hogy a birodalom afrikai provinciáiból származott. A császári hatalom és a keresztény egyház kibékülésének időszaka volt Miltiadész pontifikátusának évei. 313 júniusában I. Constantinus (Nagy Konstantin) császár és társcsászára, Licinius császár kiadta a mediolanumi ediktumot. A Mediolanumban (Milánó akkori neve) kiadott ediktum rendeletileg véget vetett a keresztényüldözéseknek, és teljes vallásszabadságot hirdetett a birodalom egész területén. A császárok megadták Miltiadésznak azt a jogot is, hogy Róma prefektusától visszakövetelje az üldöztetések alatt elkobzott egyházi birtokokat. Ezt a nagy jelentőségű lépést I. Constantinus azzal is megpecsételte, hogy megajándékozta a pápát a Lateráni bazilikával, amely évszázadokon keresztül a pápa székhelye lett, és így a keresztény egyház egyik legfőbb irányítói központjává vált.

A vallásszabadság és a császári hatalommal való megegyezés talpra állította a római katolikus egyházat és a pápai hatalmat. A hitehagyókat visszafogadta az anyaegyház, és az építkezések, helyreállítások ismét felvirágoztatták a kereszténységet. 313-ban tartották meg az első lateráni zsinatot, amelyen Miltiadész a Donatus által vezetett donatista tanokat eretneknek bélyegezte.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Gergely Jenő: A pápaság története Budapest: Kossuth Könyvkiadó, 1982
  • Enciclopedia Italiana
  • Catholic Encyclopedia

Lásd még[szerkesztés]


Előző pápa:
Euszebiosz
Római pápa
311314
Vatikán címere
Következő pápa:
I. Szilveszter