Tusculum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tusculum (Ma: Tuscolo, Olaszország) ókori város Latiumban, az albai hegyek között.

Fekvése[szerkesztés]

Tusculum romjai a Tuscolo dombon találhatóak kb. 6 km-re északkeletre Frascatitól. Legmagasabb pontja 670 m-rel magasodik a tengerszint fölé.

Történelme[szerkesztés]

Ókor[szerkesztés]

A hagyomány szerint Télegonosz, Odüsszeusz és Kirké fia alapította. Eleinte független város volt, de a Regillus-tó mellett vívott csata után szövetségre lépett Rómával, sőt 379-ben lakói polgári jogot nyertek.

Ókori római köztársasági érme L. Servius Rufus idejéből (Kr.e. 44-43) A bal oldalon Dioscuri, a jobb oldalon a tusculumi erőd látható

Római kor[szerkesztés]

A latin háborúban Tusculum ennek dacára Róma ellen küzdött; le is győzték, de kegyelmesen bántak vele. A köztársaság utolsó éveiben számos üdülőpalota épült itt: Lucullus, Caesar, Cato és Marius villái, de kivált Cicero híres Tusculanuma, melyről a Tuscuanae disputationes című mű vette nevét. Tusculum ekkor virágzott.

Középkor[szerkesztés]

Az V.-től X. sz.-ig nincs említés a városról. A X. sz.-tól Tusculum grófjainak székhelye. 1191-ben a város teljesen megsemmisült a háborúban. Innen ered a mondás is: Kő kövön nem maradt (lapis supra lapidem non remansit), mivel a várost elfoglaló csapatok a falak köveit elvitték hadizsákmányként.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tusculum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Bokor József (szerk.). Tusculum, A Pallas nagy lexikona. Arcanum: FolioNET (1893–1897, 1998.). ISBN 963 85923 2 X. Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 27.