Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A mozgalom emblémája egy plakáton

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (röviden: HVIM) nemzeti radikális, jobboldali,[forrás?] ifjúsági szervezet. A HVIM jelszavai: „Hit, hűség, bátorság”. Jelképe az országalma.

Története[szerkesztés]

A mozgalmat 2001-ben alapította Toroczkai László. Nevét a trianoni békeszerződés előtti Magyarország (Horvátország nélküli) közigazgatási beosztásáról kapta, ami leegyszerűsítve 63 vármegyéből és a Magyar Tengermellékből (Fiume) állt.

A mozgalom elnöke 2006. október 28. óta Zagyva György Gyula. Elődje, Toroczkai László 2006. október 6-án jelentette be lemondását a tisztségről az őt ért támadások miatt, amelyeket az MTV ostroma miatt kapott.[1] Toroczkai Lászlót a közgyűlés a HVIM tiszteletbeli elnökének választotta.

A HVIM gondozásában jelenik meg 2003 februárja óta a Magyar Jelen című hetilap is, melynek kiadása 2005 áprilisa és 2007 februárja között szünetelt.

Az elnevezés eredete[szerkesztés]

A Hatvannégy Vármegye kifejezés egy, a trianoni békeszerződés után keletkezett leegyszerűsítés eredménye, ami ezért anakronizmusnak tekinthető.

1918 előtt Magyarországon ugyanis 90 törvényhatóság működött: 63 vármegye (1881-től), Budapest székesfőváros, 25 további törvényhatósági jogú város, végül a sajátos jogállású és földrajzi fekvésű Fiume város és kerülete.

Az egyszerűsítés során a Magyarország területén lévő törvényhatósági jogú városokat és Budapestet azon megyék részének tekintik, melynek területén azok feküdtek. Mivel Fiume város és kerülete Magyarországtól földrajzilag elszigetelten állt, egyetlen magyar vármegyével sem volt szomszédos, ezért külön, 64. vármegyeként kezelik.

E felfogás a trianoni békeszerződés után eléggé elterjedt, például a szegedi Dóm téren látható, az 1920-as évekből való címerábrázolások is ezt követik.

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]