Hunnia (mozgalom)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Hunnia („az eredeti Magyarország”) nemzeti radikális társadalmi mozgalom. Célkitűzése a Kárpát-medencében élő magyar emberek összefogása és támogatása kulturális, gazdasági és politikai szinten is. Célja az „eredeti Magyarország” megteremtése és kiépítése a jelenlegi intézményi rendszer mellett, párhuzamosan, mintegy árnyékállamként működve. A mozgalmat Toroczkai László és Budaházy György indította 2007-ben. A Hunnia-ügy során a mozgalomban résztvevőket bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmények elkövetésével vádolták meg 2010-ben. Az elkövetők a Magyarok Nyilai Felszabadító Hadsereg nevű fiktív szervezet nevében szervezetten követtek el bűncselekményeket, elsősorban az akkori kormány tagjai ellen.

Története[szerkesztés]

A Hunnia létrehozásának ötlete Toroczkai Lászlóhoz köthető, s Budaházy Györggyel közösen, egy 2007. április 21-én,[1] „A Kezdet napjára” keresztelt rendezvényen kiáltották ki.

2007 szeptemberében Budaházy György és Toroczkai László bejegyzési kérelmet fogalmazott meg a Pest Megyei Bírósághoz a Hunnia „egy eredeti Magyarország” Alapítvány létrehozására, hogy a mai magyar törvényeknek megfelelő környezetbe helyezzék elképzelésüket.

Az eljáró hatóságok a kérelmezők közelmúltbéli szerepléseire hivatkozva megtagadták a bejegyzést. Az alapítók fellebbeztek a döntés ellen, mivel szerintük politikai okokból utasították el a kérelmet, ami alkotmányellenes. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla – a fenti indokok miatt – megváltoztatta az elutasítás indoklását, s azzal az indokkal hagyta helyben az elutasító döntést, hogy egy alapítvány nem foglalkozhat környezetvédelemmel.[2][3]

A mozgalom 2008-ban „Razzia” néven kampányt indított a korrupció ellen. Olyan bűncselekményeket próbáltak feltárni, majd a megismert dolgokat publikálni, melyekben az elkövetők vagy társtettesek többnyire állami alkalmazottak, és amely ügyek még nem (vagy sohasem) kerültek bíróság elé, vagy nem váltak közismertté. A „Razzia” program legnagyobb sikerének a sukorói kaszinóbotrány 2009-es kirobbantását tartják.[4][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Toroczkai László: Elkezdődött… Mit akarunk?, tocozkailaszlo.hu, 2007 április 22.
  2. Magyar Jelen – „Az eredeti Magyarország lapja” IX. évfolyam 9. szám - 2008 május 1.
  3. Fővárosi Ítélőtábla 4.Pfk.26.740/2007/2 számú végzése
  4. Razzia – Eddigi eredmények, folyamatban lévő ügyek[halott link]
  5. Budaházy György nem adja fel. Népszabadság Online, 2007. március 28. (Hozzáférés: 2008. szeptember 24.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]