Budaházy György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budaházy György
Született 1969. június 3. (50 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása politikus

Budaházy György (Budapest, 1969. június 3.) magyar radikális jobboldali politikus.

Származása[szerkesztés]

Apai ágon az 1266-ig visszavezethető nemes budaházi és veskóczi Budaházy család sarja.

Egyik ősét, Budaházy Istvánt, aki részt vett az egri vár 1552-es védelmében és egy balszerencsés kitörés során súlyosan megsebesült, Gárdonyi Géza név szerint említi az Egri csillagok című regényében.[1] Neve az egri várban látható emléktáblán is szerepel.

Egy másik őse, Budaházy XIV. János (1652-1678) 19 évesen állt be a zempléni lovas kurucok közé, ahol tiszti rangra jutott, majd a vesztes györkei csata után (1672) élete végéig bujdosott.

Élete, családja[szerkesztés]

1969-ben született Budapesten, id. Budaházy György és Haraszti Mária gyermekeként. Kelenföldön, egy lakótelepen nevelkedett, ott végezte általános iskolai tanulmányait is. Középiskolába a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumba járt, majd tanulmányait a BME-n folytatta: okleveles gépészmérnökként végzett. Szakdolgozatát „Az alumíniumkémény csőszerkezetek T-idomainak ellenállásáról” címmel készítette. 1992-ben fejezte be tanulmányait, de szakmájában nem dolgozott. Saját bevallása szerint ennek egyik oka, hogy az elméleti tudományok jobban lekötötték, mint a gyakorlat, a másik, hogy amikor átvette a diplomáját, leépülőfélben volt a hazai gépipar. Inkább úgy döntött, hogy még tanul, és a Budapesti Üzleti Akadémián gazdaságszervezői ismereteket szerzett.

Ezután nem sokkal a vendéglátóiparban, mint vállalkozó kezdett el tevékenykedni. Diósdra költözött, kereskedelemmel és hagyományőrzéssel foglalkozott.

1997-ben megnősült. Felesége Trencsányi Bernadett. Gyermekeik: Botond (1999), Boglárka (2001) és Villő (2006).[2]

Közéleti pályafutása[szerkesztés]

1990-ben kezdett érdeklődni a politika iránt, amikor is a taxisblokád idején többször fellépett az akkori jobboldali Antall-kormány ellen tüntető taxisokkal szemben. 1992-ben belépett az MDF-be, de ott pozíciót sohasem vállalt, és az 1990-es évek második felére gyakorlatilag kikopott a pártból. Közéleti szerepe 2001-ben kezdődött, amikor néhány társával Magyar Revíziós Mozgalom néven irredenta szervezetet alapított, és utcai figyelemfelhívó demonstrációkat szerveztek a trianoni békeszerződés ellen. Országosan ismertté a 2002-es „Erzsébet hídi blokád” tette, ahol a 2002-es választások szavazólapjainak megsemmisítése ellen demonstráltak. Innentől kezdve jellemzően a jelenkori politikai rendszer irányvonalával ellentétes oldalon találjuk, részt vett többek között a Magyarország európai uniós csatlakozását ellenző kampányban is. Ismert még a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontásáért és a tér eredeti állapotának helyreállításáért folytatott harca is.

2006 őszétől, a balatonőszödi beszéd kiszivárgása nyomán kezdődő – az általa felkelésnek vagy „nemzeti ellenállás”-nak nevezett – tiltakozó demonstrációk emblematikus figurájává vált. 2006. szeptember 18-án – az MTV-székház ostroma közben – részt vett a szabadság téri szovjet emlékmű vörös csillagos címerének eltávolításában. 2007 március 15-ig a rendőrség elől bujkált, de közben üzeneteket küldött hangfelvételeken vagy a médián keresztül, sőt néha demonstrációkon is megjelent. Házi őrizete alatt Toroczkai Lászlóval közösen 2007. április 21-én megalapították a Hunnia mozgalmat. Ezt követően szinte valamennyi „nemzeti radikálisok” által szervezett demonstráción vezérszónokként vett részt, a rendőrség lényegében minden demonstráció után előállította (legismertebbek: 2007. október 22-i Szabadság téri tüntetés után novemberben, 2008. április 11-én a Clark Ádám téren, október 23-án a Markó utcában, 2009. március 15-én a Március 15. téren „hivatalos személy elleni erőszak” jogcímén)

2009-ben többek között ő robbantotta ki a sukorói kaszinó-botrányt, a Hunnia mozgalom által meghirdetett "Razzia" program keretében.[2] A 2009-es EP választások után részt vett a „nemzeti radikális” oldal Ópusztaszeren megtartott csúcstalálkozóján, ahol jelen volt még Toroczkai László, Kiss Róbert, Tyirityán Zsolt és Vona Gábor is. Néhány nappal később az NNI terrorizmus vádjával előállította, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Budaházy György, védője és támogatói szerint az ellene folyó eljárás sorozatos hatósági és eljárási hibák mellett zajlik, és valószínűsíthetően politikai indíttatású.[3]

A 2010-es parlamenti választások alkalmával – támogatói javaslatára – Budaházyt egyéni jelöltként próbálták indítani Budapest 17. választókörzetében, hogy a jelöltséggel szerzett mentelmi joggal az előzetes letartóztatásból kihozhassák. A kísérlet azonban meghiúsult, mert az aktivisták által összegyűjtött 831 ajánlószelvényből a területi választási bizottság csak 640-et fogadott el szabályosnak, ami nem volt elegendő a jelöltséghez szükséges 750 érvényes ajánlószelvény felmutatásához.[4]

Műsora a Szent Korona Rádióban[szerkesztés]

2007. május 2-a óta vezeti a Budaházy című műsort a Szent Korona Rádióban,[5] melyben hagyományőrzőkkel, egy-egy ismertebb nemzeti radikális közszereplővel, vagy más okból figyelmet érdemlő személyekkel beszélget. Az ismertebb személyek közül vendége volt már például Kassai Lajos, Toroczkai László, Morvai Krisztina, Gonda László és Wittner Mária is.

A műsor hazafiságról, politikáról, kultúráról és magáról Budaházyról szól[6] Könyv- és programajánlók, illetve hírek kommentálására is sor kerül. A műsorhoz hozzá lehet szólni a Szent Korona Rádió oldalán található Társalgóban, amikre minden műsorban reagál.

Budaházy György ellen indított eljárások[szerkesztés]

2002. július 4-én a jobboldali kormány által szervezett és felügyelt, a jobboldal által mégis csalás-gyanúsnak nevezett választások[7] elleni tiltakozásként lezárta az Erzsébet hidat, de ez előtt mindent megpróbált a szavazatok újraszámlálásáért: demonstrációk, beadványok, éhségsztrájk, hiába. Ez ügyben először megbüntették azért, mert társaival tiltott helyen állt meg az autójával, majd közérdekű üzem megzavarásáért 30 nap közmunkára ítélték, amit a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásában megerősített.[8] Az ügy jelenleg a strasbourgi emberi jogi bíróság döntésére vár.

2009. június 17-én – egy tüntetéssel kapcsolatos egyeztetés címén – behívták a Teve utcai rendőrpalotába, ahol a NNI nyomozói elfogták, majd kétrendbeli terrorcselekmény elkövetésének, és szintén kétrendbeli emberölés előkészületének gyanújával őrizetbe vették.[9][10] Június 19-én 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték, és a szombathelyi börtönbe vitték,[11][12] ahonnan később a váci börtönbe, majd a Budapesti Fegyház és Börtönbe szállították. Egészen 2011. szeptember 30-ig előzetes letartóztatásban volt. Ekkor a bíróság házi őrizetbe helyezte, amelyet később lakhelyelhagyási tilalomra enyhített, végül 2014. június 6-án azt is megszüntette.[13][14]

A rendőrség szerint Budaházy az ún. „Magyarok Nyilai” nevű szervezet létrehozója és vezetője, amely néven az utóbbi években valakik Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre, kormánypárti közéleti személyiségek ingatlanainál kis ill. közepes károkat okozva, ellenzéki oldalon pedig Csintalan Sándort súlyosan bántalmazva. 2008-ban lángba borították a Broadway-jegyiroda kirakatát, és két - melegek által kedvelt - szórakozóhelyre is Molotov-koktélt dobtak. A rendőrség emberölés előkészületével, terrorizmussal és robbantásos merényletek előkészítésével is gyanúsítja, s ha beigazolódik a bűnössége, akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatják.[15][16]

A nyomozást a Központi Nyomozó Ügyészség, és a Nemzeti Nyomozóiroda végzi. Konkrét bizonyítékot még nem tártak a nyilvánosság elé, a Draskovics Tibor igazságügyminiszter által a sajtónak bemutatott felvételekről Balsai István fideszes országgyűlési képviselő majd pedig a Hír TV azt állították, hogy semmi közük a vádakhoz,[17] ám ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda határozottan cáfolta.[18][19]

A terrorizmussal kapcsolatos vádaktól függetlenül Budaházy ellen eljárás indult az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete vádjával is, mivel a 2006-os zavargások idején több írásában is a hatalmon lévő politikusokat fizikailag fenyegető, illetve a Molotov-koktélt dobáló tömeget méltató kijelentéseket tett. A vádak alól a Fővárosi Bíróság 2009 januárjában felmentette Budaházyt, de az ügyészség fellebbezett, és a Fővárosi Ítélőtábla új elsőfokú tárgyalást rendelt el, amelynek végén 2009. szeptember 16-án egyéves, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.[20] Az ügyben a Kúria 2012. június 26-án bűncselekmény hiányában felmentő ítéletet hozott. Kónya István tanácselnök szóbeli indoklásában elmondta, hogy Budaházy írásai nem hívtak fel közvetlen erőszakra, csupán ellenállásra, így a bűncselekményt nem lehet megállapítani.[21]

2016. augusztus 29-én a Fővárosi Törvényszék első fokon – társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként testi sértés és kényszerítés bűntettében, mindezt bűnszervezetben elkövetve vádpontokban bűnösnek találva – elítélte. Összbüntetésül 13 év fegyházat kapott, melyből feltételesen sem szabadulhat. A büntetés idejébe beleszámítják az előzetesben és házi őrizetben töltött éveket is. Ezzel egyejűleg – szökés, elrejtőzés veszélye miatt – a bíróság elrendelte házi őrizetbe helyezését.[22] Az ítélet ellen a védelem felmentésért, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

Források[szerkesztés]

 1. a) "Budaházy éppen iszonyú vágásra emeli a kardját, mikor a ház oldalába szorult janicsárok puskát sütögetnek rájuk. A kard kihull Budaházy kezéből. Megfordítja a lovát, s a lova nyakára borultan vágtat visszafelé. Erre a többi is megfordul." b) "A várvédő egri hősök névsora: ... Budaházi István hatlovas tiszt; a szeptember 12-ei kirohanásban a török vállon lőtte; a sebész öt darabban vette ki a vállcsontját"
 2. a b Budaházy György nem adja fel. Népszabadság Online, 2007. március 28. (Hozzáférés: 2008. szeptember 24.)
 3. A Magyarok Nyilai-ügy. budahazy.org. [2014. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva].
 4. Nem fogadták el a fellebbezést a Budaházy-ügyben. szentkoronaradio.com, 2010. március 26. [2011. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva].
 5. Budaházy műsora a Szent Korona Rádió honlapján
 6. Budaházy műsort indít a Szent Korona Rádióban Archiválva 2011. október 16-i dátummal a Wayback Machine-ben, Szent Korona Rádió, 2007. április. 26.
 7. [1]
 8. Origo: Közmunkára ítélték a hídfoglalásért Budaházyt
 9. Népszabadság: Őrizetbe vették Budaházyt, terrorcselekménnyel gyanúsítják
 10. Origo: Őrizetbe vették Budaházy Györgyöt
 11. Budaházy egy hónapra előzetesben marad. (Hozzáférés: 2009. június 19.)
 12. Budaházy Györgyöt a szombathelyi börtönbe szállították. [2009. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 4.)
 13. Úton a szabadság felé. YouTube, 2011. szeptember 30. (Hozzáférés: 2011. szeptember 30.)
 14. Budaházy újra szabadon mozoghat, Index, 2014. június 6.
 15. Budaházy életfogytig tartó büntetést kaphat (Világgazdaság Online)
 16. Életfogytiglannal is sújthatják Budaházy Györgyöt (hirtv.hu)
 17. hírTV: „Felmerül a gyanú, hogy Draskovics bizonyítékot hamisított”
 18. hírTV: Két éve készült Draskovics robbantásos felvétele?
 19. Közlemény (NNI)[halott link]
 20. Felfüggesztett börtön Budaházyra
 21. A Kúria felmentette Budaházy Györgyöt, 2012. június 26. (Hozzáférés: 2012. június 26.)
 22. Origo: Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélték Budaházy Györgyöt. http://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2016. augusztus 30.)

További információk[szerkesztés]