Németország kultúrája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Németországot gyakran "a költők és gondolkodók földje"-ként (das Land der Dichter und Denker) emlegetik. A világ kulturális örökségéhez a németek jelentős mértékben hozzájárultak.

Németország szülöttei között vannak híres zeneszerzők, mint Beethoven, Bach, Brahms, Schumann és Wagner; költők, mint Goethe, Schiller és Heine; filozófusok, mint Kant, Hegel, Marx és Nietzsche; teológusok mint Luther; írók mint Thomas Mann, Hesse és Grass; tudósok mint Werner Heisenberg, Einstein, Born és Planck.

A képzőművészet terén említést érdemel többek közt Albrecht Dürer reneszánsz, Max Ernst szürrealista, Franz Marc expresszionista, Joseph Beuys konceptuális, vagy Georg Baselitz neoexpresszionista művész.

Az első működőképes, elektromechanikus, programvezérelt számítógépet Konrad Zuse építette 1941-ben (ld. Z3 számítógép).

A német nyelv (és nyelvjárásai) jelentette az érintkezési nyelvet (lingua franca) Közép-, Kelet- és Észak-Európában, és ma is a legnépszerűbb idegen nyelvek egyike. Sok fontos történelmi személyiség, bár nem volt német állampolgár, a német kultúra részévé vált, mint például Mozart, Kafka vagy Kopernikusz.

Napjaink Németországában virágzik a kulturális élet, melynek központja a régi-új főváros, Berlin. Németország operaházairól is híres.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Culture of Germany
A Wikimédia Commons tartalmaz Németország kultúrája témájú médiaállományokat.