Nikolaus August Otto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nikolaus August Otto
Született1832. június 10.
Holzhausen an der Haide
Elhunyt1891. január 26.(58 évesen)
Köln
Gyermekeihét gyermek:
Gustav Otto
Foglalkozása
  • mérnök
  • feltaláló
  • vállalkozó
  • gyáriparos
Kitüntetései
  • Honorary doctorate from the Julius Maximilians University of Würzburg (1882)
  • National Inventors Hall of Fame (1981)[1]
SírhelyeMelaten-Friedhof
A Wikimédia Commons tartalmaz Nikolaus August Otto témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nikolaus August Otto (Holzhausen an der Haide, 1832. június 10.Köln, 1891. január 26.) német feltaláló, aki először konstruált működőképes négyütemű belsőégésű motort, amelyet róla neveztek el Otto-motornak, majd üzemanyaga után benzinmotornak.

Életrajz és munkásság[szerkesztés]

Nikolaus August Otto egy farmer és helyi postahivatalnok fiaként született. Később jegyzőként és írnokként is dolgozott. 1861-től kezdődően foglalkozott különböző motorok megvalósíthatóságán, a belső égésű motor működési elve már ekkor megfogant benne, de még nem tudta azt a gyakorlatban is megvalósítani. 1863-ban készült el az első gázmotorja. 1864-ben alapította meg a világ első motorgyárát Eugen Langennel közösen, aminek N. A. Otto & Cie volt a neve, ez vált aztán Gasmotoren-Fabrik Deutz AG-vé, mely ma is létezik Deutz AG néven. 1867-ben a párizsi világkiállításon mutatták be az elkészült gázmotort, amiért aranyérmet kaptak.

Otto gázmotorjának ábrája

1876-ban Langen támogatásával első ízben sikerült megalkotnia egy működőképes négyütemű benzinmotor prototípusát. Bár a négyütemű motor elvét Alphonse Beau de Rochas francia mérnök már 1862-ben feltalálta, amit szabadalmaztatott is, a megvalósítás Otto érdeme, aki amúgy Rochas-tól függetlenül, magától jött rá a működés elvére. Emiatt később szabadalmi vitákba is keveredett Rochas-szal, mivel nem tudott a francia szabadalmáról és ez csalódással töltötte el. Ettől függetlenül a megépített motor 1877. augusztus 4-én szabadalom alá került a Császári Szabadalmi Hivatal által, bár nem Otto, hanem a Deutz gyár neve alatt, de a feltalálás elsőbbsége körüli tisztázatlan állapotok miatt a szabadalmát hosszú évekre felfüggesztették. 1886 és 1889 között különböző jogi vitái voltak Rochas-szal és Christian Reithmann áccsal és órásmesterrel, aki szintén a motor feltalálójának mondta magát. Végül azonban Ottót állapították meg a négyütemű motor feltalálójának, amiben nagy szerepe volt annak, hogy a többiek csak elgondolásokkal rendelkeztek, míg a működő, vizsgálható, diagnosztizálható motort magát ténylegesen Otto építette meg a világon elsőként.

Otto-t a Würzburgi Egyetem filozófiai kara 1882-ben tiszteletbeli doktorrá avatta.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nicolaus Otto című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  1. https://www.invent.org/inductees/nicolaus-august-otto