Ugrás a tartalomhoz

A német egység napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1990. október 3-án vonták fel első alkalommal az egyesült Németország zászlaját a Reichstag épülete előtt

A német egység napja (németül: Tag der Deutschen Einheit) Németország nemzeti ünnepe, amelyet minden évben október 3-án ünnepelnek. A német egység napja az 1990-es német újraegyesítésnek állít emléket, amikor a Német Demokratikus Köztársaság hivatalosan is egyesült a Német Szövetségi Köztársasággal. A nap hivatalosan nem magának az újraegyesülésnek, hanem a német nép egységének állít emléket – ez a törekvés a 19. századra nyúlik vissza.

Az újraegyesítés előtt az NSZK-ban már megemlékeztek a német egység napjáról (Tag der deutschen Einheit, a deutschen kis d-vel), amelyet az 1953-as berlini felkelés emlékére minden év június 17-én tartottak. A felkelést a keletnémet kormány szovjet segítséggel vérbe fojtotta, az áldozatok pontos száma nem ismert, de kb. 100 főre becsülik. Ezzel szemben az NDK állami ünnepe a „Köztársaság Napja” (Tag der Republik) volt, amelyet minden év október 7-én tartottak, az NDK 1949-es megalapításának emlékére.

A német egység napjának, az újraegyesítés ünnepének javasolták még november 9-ét, mert 1989-ben ezen a napon döntötték le a berlini falat. A nap történelmi jelentőségét fokozta volna, hogy 1918-ban ezen a napon kiáltották ki a Weimari köztársaságot, és 1923-ban ezen a napon vetettek véget Hitler puccskísérletének, azonban a nácik ugyancsak ezen a napon hajtották végre 1938-ban az első nagyszabású pogromot a németországi zsidók ellen (a kristályéjszaka, németül Kristallnacht), és ezért végül elvetették ezt az ötletet.

A német egység napjának hivatalos ünnepségeit minden évben más szövetségi állam rendezi, 2011-ben Bonnban (Észak-Rajna-Vesztfália) ünnepelték.

Megemlékezések[szerkesztés]

A német egység napja munkaszüneti nap. A hivatalos ünnepségeket minden évben az a szövetségi állam rendezi fővárosában, amelyik a Bundesrat (Szövetségi Tanács) elnöki tisztét tölti be. A hivatalos ünnepségek mellett népünnepélyt is tartanak (Bürgerfest vagy újabban Deutschlandfest[1]), illetve a szövetségi fővárosban, Berlinben is tartanak megemlékezéseket a Straße des 17. Juni és a Brandenburgi kapu környékén.

A német egység napjának helyszínei 1990-től:

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a German Unity Day című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A német egység létrejötte [1]
  • Ring magazin [2]

További információk[szerkesztés]