Dán kultúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A dán kultúra Dánia oktatási rendszerét, kulturális intézményeit, művészeti életét, a hagyományokat és a gasztronómiát tárgyalja.

Oktatási rendszer[szerkesztés]

A Læssøesgades iskola csarnoka Aarhusban

Dánia fejlett oktatási rendszerrel rendelkezik. A közoktatás és nagyrészt a felsőoktatás is ingyenesen hozzáférhető. Átlagosan egy évfolyam 80,3%-a végzi el a középiskolát és 44,5%-a fejezi be a felsőfokú képzést.[1]

Az általános iskola elnevezése „den Danske Folkeskole” (dán népiskola); itt 0-10. osztályok indulnak. A tankötelezettség az elsőtől, a 9. osztályig tart, de a gyerekek 99%-a elvégzi az előkészítő és 58%-a a 10. osztályt is.[1] Az iskolákat az önkormányzatok tartják fenn, de vannak magániskolák is, például a Waldorf-iskolák.

A legsajátosabb iskolatípus az „Efterskole” (utóiskola), amely szabadon választható oktatási forma. Ez nagyjából a bentlakásos iskolának felel meg azzal a különbséggel, hogy általában egy-egy területre (például sport vagy nyelvek) koncentrál, és a tanulók számára nagyobb szabadságot biztosít. Általában egy évre (többnyire 9. vagy 10. évfolyamban) iratkoznak be ide.

Az oktatáshoz való egyik legfontosabb dán hozzájárulás a „folkehøjskole” (népfőiskola) intézménye, amelyet N. F. S. Grundtvig vezetett be a 19. században.[2][3] Ez az oktatási forma a tesztek és osztályzás helyett a közösségi tanulásra, a felfedezésre és a gondolkodásra helyezi a hangsúlyt. A gimnázium után sokan hallgatnak néhány hónapig népfőiskolát, amely az élethosszig tartó tanulásnak is fontos bázisa.

Kulturális intézmények[szerkesztés]

A modern művészetek népszerű kiállítóhelyei a Koppenhágától északra található Louisiana Múzeum és az Aalborgi Észak-jyllandi Művészeti Múzeum. A koppenhágai Állami Művészeti Múzeum és a Ny Carlsberg Glyptotek a dán és egyetemes művészet kiemelkedő értékeinek ad helyet. Dánia nemzeti könyvtára az 1648-ban alapított Dán Királyi Könyvtár, melynek modern épületét 1999-ben adták át.

Művészetek[szerkesztés]

Építészet[szerkesztés]

Grundtvigs Kirke, Koppenhága. Az expresszionista egyházi építészet példája. Szokatlan megjelenése miatt ez a város egyik legismertebb temploma.

Dániában három világörökségi helyszín található: Jelling viking emlékei: a rúnakövek és a templom; a roskildei székesegyház; valamint a Kronborg Helsingørnél. (Dániához tartozik a grönlandi Ilulissat-jégfjord is.)

Képzőművészetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

A dán irodalom világszerte ismert képviselője Hans Christian Andersen, aki elsősorban meséiről (például A király új ruhája, A kis gyufaáruslány vagy A rút kiskacsa) ismert. Közismert még a norvég születésű Ludvig Holberg, valamint Karen Blixen. Irodalmi Nobel-díjat kapott 1917-ben megosztva Karl Adolph Gjellerup és Henrik Pontoppidan, 1944-ben pedig Johannes Vilhelm Jensen.

A híres egzisztencialista filozófus, Søren Aabye Kierkegaard íróként is nagy népszerűségnek örvend.

A legismertebb dán minden bizonnyal egy mitológiai alak, William Shakespeare címszereplője: Hamlet, a dán királyfi.

Filmművészet[szerkesztés]

A Koppenhágai Operaház

Dánia a némafilm korszakában a világ negyedik filmnagyhatalma volt az Amerikai Egyesült Államok, Németország és Franciaország után. A hangosfilm megjelenésével elvesztette ezt a pozícióját, de az 1990-es évektől kezdve a Lars von Trier nevével fémjelezett Dogma 95 mozgalom hatására újra a világ élvonalába került.

Zene, tánc[szerkesztés]

Safri Duo dán popegyüttes

Dánia zenei életére nagy befolyással volt a német zene, amelyet olyan híres zeneszerzők életműve is bizonyít, mint Heinrich Schütz, aki hosszú ideig királyi főkarmester volt Koppenhágában, vagy Dietrich Buxtehude, aki több évig orgonista volt Helsingørben. A 19. században kezdtek el kialakulni a dán zene jellegzetességei, elsősorban Johann Peter Emilius Hartmann és Niels Wilhelm Gade keze alatt. A századfordulón működött Carl Nielsen, akinek operáit és szimfóniáit világszerte játsszák. A könnyűzenei színpadok kedvelt vendége a Nephew vagy a Metallica együttes dobosa, Lars Ulrich.

Különösen népszerű a dzsessz, amit a Koppenhágai Dzsesszfesztivál sikere is mutat.

A Dán Királyi Balett a 19. századi nagy dán koreográfus, August Bournonville munkásságára fókuszál.

Hagyományok[szerkesztés]

Gasztronómia[szerkesztés]

Dánia nemzeti étele a smørrebrød (gazdagon megrakott rozskenyér-szendvics), a dán húsgombóc (Frikadeller), dán sertéssült (Skipperlabskovs) és a dán hurka (Pølse). Ezenkívül igen sokféle különböző halételt fogyasztanak. Hagyományos desszertjeik a különféle gyümölcsszószok (frugtgrød).

Igen híresek a dán sörök, különösen a Carlsberg, a Tuborg és a Faxe.

További ismertebb dán személyek[szerkesztés]

(a fentebb említetteken kívül)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The Danish Edication System Archiválva 2007. szeptember 28-i dátummal a Wayback Machine-ben, CIRIUS, 2006 (letöltve: 2007. február 26.)
  2. Folk High Schools Archiválva 2006. október 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, Ministry of Science Technology and Innovation (letöltve: 2007. február 27.)
  3. What is a Danish folk high school course? Archiválva 2007. március 9-i dátummal a Wayback Machine-ben, Folkehøjskolernes Forening i Danmark (letöltve: 2007. február 27.)

További információk[szerkesztés]