Niklas Luhmann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Niklas Luhmann
Luhmann.png
Született 1927. december 8.[1][2][3][4][5]
Lüneburg[6]
Elhunyt 1998. november 6. (70 évesen)[1][2][3][4][5]
Oerlinghausen[7]
Állampolgársága német
Foglalkozása
 • cyberneticist
 • szociológus
 • egyetemi oktató
 • jogász
Iskolái
Kitüntetései
 • honorary doctor of the University of Trier
 • a Genti Egyetem díszdoktora
 • a Bolognai Egyetem díszdoktora
 • Honorary degree of the University of Macerata
 • Hegel Prize (1988)
 • European Amalfi Prize for Sociology and Social Sciences (1997)
A Wikimédia Commons tartalmaz Niklas Luhmann témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Niklas Luhmann (Lüneburg, 1927. december 8. – Oerlinghausen Bielefeld mellett, 1998. november 6.) német szociológus és társadalomtudós volt. A szociológiai rendszerelmélet megalapítója. Számtalan publikációjában filozófiai, nyelvészeti, irodalom‑ és médiatudományi, jogi, gazdasági, biológiai, teológiai és pedagógiai problémafeltevésekkel foglalkozott.

Élete[szerkesztés]

Niklas Luhmann az észak-német Lüneburgban született. 15 éves korában besorozták katonának. Amerikai hadifogságba esett és 1945-ben szabadult. 2007-ben vált ismertté, hogy Luhmann az NSDAP tagjai között szerepel,[8] de a Der Spiegel beszámolója szerint aláírott tagságfelvételi kérelem nem létezik és így elképzelhető, hogy ahhoz, az akkor 16-17 éves generációhoz tartozott, amelynek tagjai nem tudtak „kényszertagságukról”.

Luhmann 1946–1949-ben jogot tanult Freiburg im Breisgauban. Ezt követően 1953-ig jogi gyakornok volt szülővárosában, 1954–1962 között pedig városi köztisztviselő. Ebben az időben kezdte el jegyzeteit dobozokba rendezni (Zettelkästen). 1960-ban feleségül vette Ursula von Waltert, három gyermekük született. Felesége 1977-ben elhalálozott.

1960–1961-ben Luhmann kutatói ösztöndíjat kapott a Harvardra. Ott ismerkedett meg Talcott Parsons-szal és annak szerkezetfunkcionális rendszerelméletével. 1962–1965 között gyakornok volt a Német Közigazgatási Főiskolán Speyerban, 1965-1968 a münsteri egyetem szociális kutatóállomásán volt részlegvezető, majd 1966-ban itt doktorált szociológiából. Már 1964-ben megjelent a Funktionen und Folgen formaler Organisationen (Formális rendszerek funkciói és következményei) című könyve, majd csupán öt hónappal később (általánosan elterjedt a négy-öt év) habilitált Dieter Claessensnél és Helmut Schelskynél a Jog és automáció a közigazgatásban, egy közigazgatástudományi vizsgálattal. 1968 -1993 a bielefeldi egyetem szociológia professzora volt.

1989-ben a Hegel-díjjal tüntették ki, majd 1997-ben az Amalfi-díjjal.

Niklas Luhmann több évtizeden keresztül Oerlinghausenben lakott Bielefeld mellett, ahol egy mindezidáig nem tökéletesen tisztázott betegségben 1998-ban elhunyt. Különböző források arról számoltak be, hogy Luhmann egy leukémiához hasonló vérrákban szenvedett.

Két évvel halála után korábbi alma materét átnevezték Niklas-Luhmann-Gimnáziummá.

Tevékenysége[szerkesztés]

Luhmann „rendszerelmélete“ szerint a társadalom nem egyének halmaza, hanem egy zártkörű kommunikációs folyamat. A rendszerelmélet önreferenciális szociális műveletekből áll (Kommunikáció). Önreferenciális ebben a vonatkozásban azt jelenti, hogy a rendszerek csak belső műveleteikből indulnak ki, de ennek ellenére kognitívan nyitottak. A legfőbb különbségtétel egy társadalmi rendszeren belül mindig a rendszeren belüliség avagy a rendszeren kívüliség (például a jogrendszerben az első alapvető megkülönböztetés mindig magára a rendszerre vonatkozik: "jog/ minden, ami a jog rendszerén kívül áll". A társadalmi rendszerek alapvető megkülönböztetéseit (Leitdifferenz) Luhmann kódoknak nevezi. Ennek megfelelően a jogrendszer kódja a jog/jogtalanság fogalompáros. A legtöbb rendszer kódja Luhmann szerint szimbolikusan általánosított kommunikációs médium (symbolisch generalisiertes Kommunikationsmedium). Így például a gazdasági rendszer szimbolikusan általánosított kommunikációs médiuma a pénz.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

 • Válogatás Niklas Luhmann írásaiból; szerk. Némedi Dénes, vál., előszó Pokol Béla, ford. Felkai Gábor; MM Marxizmus-leninizmus Oktatási Főosztály, Budapest, 1987 (Szociológiai füzetek)
 • Szerelem – szenvedély. Az intimitás kódolásáról; ford. Bognár Virág; Jószöveg Műhely, Budapest, 1997 (Jószöveg könyvek)
 • Látom azt, amit te nem látsz; ford. Bittera Dóra et al.; Osiris, Budapest, 1999 (Horror metaphysicae)
 • Bevezetés a rendszerelméletbe; ford. Brunczel Balázs; Gondolat, Budapest, 2006 (Társadalomtudományi könyvtár)
 • A tömegmédia valósága; ford. Berényi Gábor; AKTI–Gondolat, Budapest, 2008
 • Szociális rendszerek. Egy általános elmélet alapvonalai; ford. Brunczel Balázs, Kiss Lajos András, utószó Karácsony András, Tóth Benedek; AKTI–Gondolat, Budapest, 2009 (Társadalomelmélet – kommunikációtudomány. A kommunikációkutatás klasszikusai)
 • A modernség megfigyelései; ford. Böröczki Tamás, Brunczel Balázs; AKTI–Gondolat, Budapest, 2010
 • Ökológiai kommunikáció. Képes-e felkészülni a modern társadalom az ökológiai veszélyekre?; ford. Brunczel Balázs; AKTI–Gondolat, Budapest, 2010
 • Kommunikáció és társadalom Luhmann olvasókönyv; vál., tan. Bognár Bulcsu, Karácsony András; Gondolat, Budapest, 2014

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b KNAW Past Members (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. a b Brockhaus (német nyelven)
 6. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
 7. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 30.)
 8. Tagsági lista NSDAP-párttagságok - Panorama - SPIEGEL ONLINE

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Csepeli György–Papp Zsolt–Pokol Béla: Modern polgári társadalomelméletek. Alfred Schütz, Jürgen Habermas, Talcott Parsons és Niklas Luhmann rendszere; Gondolat, Budapest, 1987
 • Michael Merlingen: Politics, communication and media: a preliminary assessment of the relevance of Niklas Luhmann's systems theory to IR; CEU, Budapest, 2000 (CEU working papers IRES)
 • Luhmann-könyv; szerk. Bangó Jenő, Karácsony András; tanford. Bangó Jenő, Stummer Attila; Rejtjel, Budapest, 2002 (Bibliotheca iuridica Acta congressuum)
 • Bangó Jenő: A luhmanni életmű panorámája. Elemző és kritikai bemutatás; Rejtjel, Budapest, 2004 (Bibliotheca iuridica Publicationes cathedrarum)
 • Balogh István: A társadalomrendszer mint kommunikáció. Niklas Luhmann az erkölcsi és az ökológiai válságról; MTA PTI, Budapest, 2008 (Műhelytanulmányok. MTA Politikai Tudományok Intézete)
 • Brunczel Balázs: Modernitás illúziók nélkül. Niklas Luhmann társadalom- és politikaelmélete; L'Harmattan, Budapest, 2010
 • Halász Hajnalka: Nyelvi differencia megkülönböztetés és esemény között. Jakobson, Luhmann, Humboldt, Gadamer, Heidegger; Ráció, Budapest, 2015