British Museum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
British Museum
British Museum from NE 2 (cropped).JPG
British Museum Great Court, London, UK - Diliff.jpg
Elhelyezkedés Camden kerület
Egyesült Királyság
Alapítva 1753
Megnyílt 1759
Igazgató Hartwig Fischer (2016. április 4. – )
Építész(ek) Robert Smirke
Elhelyezkedése
British Museum (London)
British Museum
British Museum
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 31′ 10″, ny. h. 0° 07′ 37″Koordináták: é. sz. 51° 31′ 10″, ny. h. 0° 07′ 37″
Térkép
A British Museum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz British Museum témájú médiaállományokat.
A British Museum 1930 körül
A British Museum olvasóterme

A londoni British Museum egyike a világ legnagyobb, az emberi történelemmel és kultúrával foglalkozó múzeumainak. Gyűjteményei – melyek együttesen több mint 13 millió tárgyból állnak – a kezdetektől a jelenkorig mutatják be az emberi kultúra történetét.

A British Museumot 1753-ban alapították, nagyrészt Sir Hans Sloane orvos és tudós gyűjteményére támaszkodva. A múzeum először 1759. január 15-én nyitotta meg kapuit a közönségnek a bloomsbury-i Montague House-ban, a mai múzeumépület helyén.

Mint minden más állami múzeumban és művészeti galériában Nagy-Britanniában, a belépés díjtalan (jóllehet egyes időszakos kiállításoknak van belépődíja).

Globális örökségének ingyenes közzétételével a British Múzeum mindig is a világ első számú múzeumaként tekintett magára. Gyűjteményében megtalálhatók a világ leghíresebb archeológiai leletei: az 1802-ben megszerzett rosette-i kő, a világ legrégibb üvege Egyiptomból (i. e. 1460), a páratlan múmiagyűjtemény, valamint a világ legnagyobb ékírásos gyűjteménye, csodálatos kerámiatárlata.

A kerámiák terme

Története[szerkesztés]

A British Múzeum alapjait 1753-ban egy londoni orvos, bizonyos Sir Hans Sloane (1660-1753) fektette le végrendeletében. 71 ezer növény- és állatpéldányt tartalmazó gyűjteményét, valamint könyvtárát II. Györgyre hagyta s örököseinek 20 ezer fontot (mai áron 2 millió fontot) kért cserébe. 1753. június 7-én a parlament jóváhagyásával törvénybe iktatták a British Múzeum létrejöttét.

1756-ban az első múmia és koporsó kiállítása idején egy könyvtáros, hat kurátor, egy portás, egy küldönc, két teremőr és négy segítő tartozott a személyzethez. A közgyűjtemény 1759 óta ingyenesen fogadja látogatóit. A természettudományi gyűjteményt 1881 óta külön múzeumban mutatják be.

A Múzeum keretein belül működik az angol uralkodók könyvtárának alapján 1757-ben létrejött British Library is, amely Charles Dickens, Karl Marx és Lenin munkájának egyaránt otthont ad.

A múzeum nemcsak a közgyűjteményi, hanem a kutatási szerepkört is régóta magáénak mondhatja. Az ókori archeológiai leletek kémiai vizsgálatával mindig is élenjáró British Múzeum már 1920-ban létrehozta önálló laboratóriumát, amiben elsőként használtak a radiokarbon datálásra alkalmas készüléket.

A két és fél évszázados évfordulón nyíló és november végéig látogatható legújabb kiállítás London 1753-as évét nyomtatványokon és rajzokon keresztül mutatja be

További információk[szerkesztés]