Necuke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
19. századi maszk alakú necuke
18. századi necuke mitológiai témával
18. századi agancsból készült necuke

A necuke többnyire fából vagy csontból faragott, ritkábban porcelánból vagy fémből készült japán kisplasztika. Nevének jelentése a korai netsukék anyagára utal, ugyanis a ne gyökeret jelent, a cuke pedig rögzíteni, felhelyezni jelentésű tagja a szónak. Az övön viselték oly módon, hogy egy zsinór segítségével kisebb személyes tárgyhoz, dobozhoz kötözték, és a zsinórt átbujtatták az öv alatt. A necuke feladata az volt, hogy megakadályozza a zsinór kicsúszását az öv alól.

Kialakulásuk[szerkesztés]

Eredetét tekintve Kínából származik. A 17. századtól vált általánossá Japánban és virágzása a 19. századig tartott. Újabban a necuke funkcióját elveszítve műgyűjtők kedvelt tárgyaivá vált. Aprólékos kivitelezés, finom munka jellemzi ezeket a tárgyakat. Mivel felfüggesztve viselték eredetileg nem volt talpuk. Az újabbak már gyakran úgy készülnek, hogy felállíthatók és néha még a felfüggesztésre szolgáló lyuk is elmarad róluk.

Alakjuk[szerkesztés]

Több típusát különböztetik meg, ezek közül a leggyakoribb a „katabori necuke”, vagy „szobor necuke”. Különlegesebb változatai a szasinecuke és az obi-haszami, amik a felfüggesztést stabilabbá teszik. Témájuk szerint rendkívül változatosak. Gyakori az emberábrázolás, állat és különböző növényi részek, mitológiai jelenetek, mértani vagy más jelképek.

Forrás[szerkesztés]

  • Mi a netsuke?. Artmagazin. (Hozzáférés: 2011. szeptember 28.)

További információk[szerkesztés]