Alabástrom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alabástrom szobor, Jemen

Az alabástrom igen finom szemű, áttetsző gipsz. Nevét a görög αλάβαστρο (alabásztro, azaz mészkő) szóból kapta.[1] Jobbára fehér, néha pirosas vagy a szürkés márványhoz hasonló, lágy, körömmel is karcolható anyag. Fehér változata a legértékesebb. Elsősorban dísztárgyakat faragtak belőle. Az alabástrom csiszolása bonyolult munka, ráspolyozzák, kaparják, gyalulják, majd bőrrel, gyöngyházporral súrolják.

A szemcsés vagy leveles gipsszel vegyesen fordul elő, a gipszbányáknak többnyire alsó szintjeiben. Nagy telepeket, tömzsöket képez. Az ókorban Felső-Egyiptomban Alabastron városa a közelben lévő Alabástrom-hegységben talált szép, tömött gipszről kapta a nevét. Nagy telepekben előfordul OlaszországbanVolterránál és Szicíliában. A perui Ayacucho térségében fellelhető alabástrom, az úgynevezett huamangai kő megmunkálásának hagyományát perui nemzeti kulturális örökséggé nyilvánították.[2]


Az alabástromról kapta a nevét az alabasztron, a kis, hengeres illatszeres edény, ami nagyrészt görög közvetítéssel terjedt el az antik világban.

Alabástromváza Tutanhamon sírjából (KV62)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fülöp József: Rövid kémiai értelmező és etimológiai szótár. Celldömölk: Pauz–Westermann Könyvkiadó Kft. 1998. 11. o. ISBN 963 8334 96 7  
  2. El arte del tallado en piedra de Huamanga es Patrimonio Cultural de la Nación (spanyol nyelven). Andina, 2019. április 26. [2020. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 4.)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Alabaster
A Wikimédia Commons tartalmaz Alabástrom témájú médiaállományokat.