Pounamu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pounamu
Pounamu függő
Pounamu függő
Általános adatok
Kristályrendszermonoklin
Azonosítás
Színzöldesfehér, zöld, sárgás, szürke
Porszínfehér
Fény1,600-1,627
Átlátszóságáttetsző, átlátszatlan
Keménység6-7
Hasadástökéletlen
Törésszilánkos rideg
A Wikimédia Commons tartalmaz Pounamu témájú médiaállományokat.

A pounamu az Új-Zélandon, a Déli-szigeten található különböző féldrágakövek maori nyelvű gyűjtőneve. A helyi angol nyelven köznapi nevük greenstone (zöld kő). A pounamu legtöbbször jáde, de lehet szerpentinkő vagy antigorit (bowenite) is.

Maori asszony a 20. század elején kiwitollból készült ruházatban, pounamu függővel
Punamu kőből készült mere, díszfegyver

A pounamu kő nagy szerepet játszik a maori kultúrában, számos legenda fűződik hozzá.[1][2] Ebből készítették a törzsfőnökök szertartási fegyverét, a merét is. Modern ékszerként is népszerű.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pounamu - An iconic stone. Kura Pounamu Treasured stone of Aotearoa New Zealand. Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa. (Hozzáférés: 2010. november 21.)
  2. Keane, Basil: Pounamu – jade or greenstone - Pounamu – several names. Te Ara - the Encyclopedia of New Zealand. Ministry for Culture & Heritage, 2009. március 2. (Hozzáférés: 2010. november 21.)
  3. Pounamu - a special gift. Kura Pounamu Treasured stone of Aotearoa New Zealand. Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa. (Hozzáférés: 2010. november 21.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pounamu című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]