Bregyán Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bregyán Péter
Életrajzi adatok
Született 1954május 22. (67 éves)
Kiskunfélegyháza
Származás magyar magyar
Házastársa Fráter Katalin (elhunyt)
Élettárs Topolcsányi Laura
Gyermekei Bregyán Bálint
Bregyán Sára Zora
Pályafutása
Iskolái Színház- és Filmművészeti Főiskola
Aktív évek 1975-napjainkig
Díjai
Jászai Mari-díj1998
További díjakJászai Mari-díj (1998)

Bregyán Péter IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Bregyán Péter (Kiskunfélegyháza, 1954. május 22. –) Jászai Mari-díjas magyar színész.

Életpályája[szerkesztés]

Kiskunfélegyházán született, 1954. május 22-én. Szülei azt szerették volna, ha az Élelmiszeripari Főiskolát végzi el, de ő színészi pályára készült.

„ Gyermekkori színházélmények vonzottak erre a pályára. Kiskunfélegyházán nőttem fel, a kultúrházban, ahol édesanyám gondnokként, édesapám büfésként dolgozott. Ott is laktunk. Ha színészek jöttek fellépni, a konyhánk volt az öltözőjük. Emlékszem, ahogy tébláboltam Latabár meg Gobbi körül. Aztán mikor elkezdődött az előadás, elfoglaltam a helyemet a színházterem hátsó fertályában, egy szekrény tetején, s bámultam előre. Valami fényességre emlékszem, az volt elöl. Nagyon csábított…[1]

Iskolás éveimben sokféle módon kerestem az önkifejezés lehetőségét. Rajzszakkörbe jártam, írni is próbáltam, meg szavalni. De valahogy nem volt elég önbizalmam, gátlásos voltam, és féltem a megítéltetéstől, az esetleges kudarctól. A főiskolára másodszori jelentkezésre vettek föl. Arra nem gondoltam: mi lesz, ha esetleg nem sikerül? Valószínűleg újra jelentkeztem volna. Mert akkor már éreztem, tudtam: a színészet az igazi hivatásom. Szóval, megragadtam egy kamaszkori álomnál… Ami teljesült. A főiskola négy éve nehéz volt számomra, de védelmet és biztonságot is nyújtott. Utolsó évben már Kaposváron játszottam, jó kollektívában, ahol jól éreztem magam. 1977-ben, amikor végeztem, már meg volt oda a szerződésem, de behívtak katonának, így nem is kezdhettem el az évadot. Másfél évre katonának vonultam. Közben a kaposvári színház kollektívája felbomlott, többen Budapestre szerződtek, a Nemzeti Színházba. Akkor már én sem akartam ott maradni. Kecskemétre szerződtem. [2]

1977-ben színészként diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Ádám Ottó osztályában. Főiskolásként 1976-tól Kaposváron volt gyakorlaton, első szerződése is ide, a Csiky Gergely Színház társulatához kötötte. 1979-től egy-egy évadot a kecskeméti Katona József Színházban és a Pécsi Nemzeti Színház töltött, és közben vendégként 1979-től a Nemzeti Színházban Gorkij: Éjjeli menedékhely című drámájában Vaszka Pepelt alakította. 1981-től a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. 1988–89-es évadban az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott, 1989-től a Nemzeti Színház tagja volt. 1991-től szabadfoglalkozású színművészként szerepelt: Budapesten a Kamrában, vidéken Csiszár Imre Társulatában. 1992-ben Nyíregyházán, Szekszárdon és a Budapesti Kamaraszínházban dolgozott, 1993-ban az Arany János Színházban és Debrecenben a Csokonai Színházban, 1994-től a József Attila Színházban, 1995-től a Thália Színház-ban, 1997 és 2003 között a szekszárdi Német Színházban. 1997-től a Színházi Páholyok Társasága és a Thália Társaság budapesti előadásain játszott a József Attila Színházban és a Merlin Színházban. 1998 és 2000 között Egerben volt színész. Vendégművészként az Újpest Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, a Gózon Gyula Kamaraszínházban, a váci Dunakanyar Színházban, és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban is játszott. 2002 és 2007 között rendszeresen szerepelt a Gorsiumi Nyári Játékokon, Tácon. 2003-ban a Veszprémi Petőfi Színházban játszott. 2003 és 2012 között a Soproni Petőfi Színház tagja volt. 2011 és 2015 között a Turay Ida Színházban szerepelt. 2015-től a Budaörsi Latinovits Színház művésze. Miskolcon és Tatabányán rendezőként is bemutatkozott. 1998-ban Jászai Mari-díjat kapott.


A magánéletben Topolcsányi Laura színésznő, író a társa, leányuk: Bregyán Sára Zora. Első felesége, a fiatalon elhunyt Fráter Katalin színésznő volt, akitől egy fia: Bregyán Bálint született.

Színházi szerepei[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Játékfilmek[szerkesztés]

Tévéfilmek[szerkesztés]

Rendezéseiből[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]