A kenguru

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A kenguru
1976-os magyar film
Rendező Zsombolyai János
Műfaj játékfilm
Forgatókönyvíró Zsombolyai János, Bertha Bulcsu
Főszerepben Gálffi László
Vándor Éva
Koltai Róbert
Pásztor Erzsi
Tarján Györgyi
Zene Benkő László, Delhusa Gjon, Frenreisz Károly, Koncz Tibor, Latzin Norbert, Markó András, Szörényi Levente, Tardos Péter, Tolcsvay László, Somló Tamás
Operatőr Zsombolyai János
Díszlettervező Vayer Tamás
Gyártás
Gyártó Mafilm
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 94 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Mokép
BemutatóMagyarország 1976. január 15.
NDK 1976. október 8.
Korhatár12 III. kategória (NFT/25810/2021)
További információk
SablonWikidataSegítség

A kenguru 1975-ben készült road-movie jellegű, színes, zenés magyar játékfilm.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Varjú István, becenevén Kánya a Teherfuvarozási Vállalatnál (Volán TEFU) dolgozik sofőrként. A divatos farmerruhát viselő, hosszú hajú fiatalemberből elsőre sokan nem nézik ki, hogy ilyen komoly állása van. ZiL teherautójával Paks felé menet – U-elemeket szállít az atomerőmű-építkezésre – felvesz az országúton egy csinos stopposlányt. A szeplős, fesztelen szőkeséggel hamar egy hullámhosszra kerülnek, és szikrázni kezd köztük a levegő. A lány szeretné, ha Paks helyett inkább Boglárra mennének, mert „ott a Balcsi”, valami buli is van és „jó napokat lehetne csinálni”. Kánya válaszképp a műszerfalra tűzött Camel-cigarettareklámra mutat, azzal, hogy a rajta szereplők bármelyike elvinné őt Boglárra, kivéve a kengurut, magát annak nevezve. Beszélgetésük közben a lány közvetve elárulja, hogy a Mátyás téren lakik. Paks határában elválnak útjaik, de Kánya csakhamar rádöbben, hogy képtelen kiverni a fejéből a szőke kis bombázót. A munkásszállón váltótársával, Balogh Jánossal találkozik. Bemennek a városba, ahol sörözés közben elmesélik egymásnak életük történetét. Kiderül, hogy mindkettejüknek hiányzik valaki ‒ Kányának egy „fiatal női szerkezet” (a stopposlány), Baloghnak meg egy jóravaló feleség, aki gondját viselné. Kánya arról is beszél, hogy szerinte a dolgok az úton történnek, ott bonyolódik az élet, a megérkezés pedig maga a csőd. Eszmefuttatását a nála jóval idősebb, elvált, földhözragadt Balogh nem nagyon érti.

Kányának Pestre visszatérve első útja a Mátyás térre vezet, hátha megtalálja a stopposlányt. Beül a helyi presszóba is, hogy ott érdeklődjön utána, de semmire sem jut, kérdezősködésével viszont magára vonja egy sötét társaság figyelmét. Egyikük, egy selyemfiúnak öltözött cigány odalép hozzá, és ellentmondást nem tűrő hangon, fenyegető modorban kiutasítja a sörét iszogató fiút a helyiségből.

Kányát kellemesebb környezet várja kőbányai baráti körében, ahol ő a sztár és rajonganak érte a külvárosi lányok. Teherautója műszerfalán, a Toyota- és Camel-reklám fölött az ő fotóik sorakoznak ‒ útközben rájuk-rájuk pillant, miközben a magnójáról jobbnál jobb zenéket hallgat. Van azonban neki állandó barátnője is, Zsozsó, aki a stoppos kalandjáról értesülve (és azt félreértve) féltékenykedni kezd. Később elmennek a lányhoz, amikor a szülei nincsenek otthon és üres a ház. Zsozsó élete nehéz, anyja-apja éjt nappallá téve dolgozik, szinte nem is látja őket, az öreg ráadásul alkoholista. Hosszasan szeretkeznek, s egyszer csak arra riadnak fel, hogy a lány anyja váratlanul betoppan. A gyári munkásasszony teljesen kiborul, hogy a lányát in flagranti találja egy ismeretlen „stricivel”. Dühében lekever egy hatalmas pofont Zsozsónak, Kányáról pedig nem akarja elhinni, hogy teherautót vezet („Ilyen sofőrt én még nem láttam!”) ‒ ám később megbékél a fiúval.

Kánya a Makkhetes vendéglő kerthelyiségében találkozik kamionsofőr barátjával, Jocóval, aki nemrég jött haza legutóbbi, marseille-i útjáról. Jocó kamionosként nagy lábon él, a vendéglőben hatalmas adag tatárbifszteket rendel és hozzá finom söröket, barátjának pedig ölébe dobja a kért nyugati cuccot: egy márkás fehér dzsekit Monte-Carlóból. Jocónak tekintélye van: a pincér ugrál körülötte, egy napszemüveges drogdíler „füvet” venne tőle, majd feltűnik egy csinos nő is, aki szintén őt keresi. Kánya szeretne úgy élni, mint a barátja, jól keresni, sokat utazni, világot látni, ezért leghőbb vágya, hogy ő is kamionsofőr lehessen. A Hungarocamionhoz azonban nem könnyű bekerülni, különösen egy nőtlen fiatalembernek, akiről eleve azt feltételezik, hogy sofőrként esetleg csak „dobbantani” (disszidálni) akar – Kányának ráadásul kamionvezetési tapasztalata sincs. Így marad a ZiL és a belföldi fuvarozás egész nyáron, állandóan a stopposlányról ábrándozva, Zsozsót teljesen elhanyagolva. Egyik útja során lejut Balatonboglárra, ahol a fuvar végeztével kimegy a strandra, reménykedve, hátha ott találja szőke szerelmét. Aztán újra Paks következik: az építkezésen olvassa el Zsozsó levelét, melyben a lány azt írja, nagy titkot készül vele megosztani, amint a fiú hazaér. Pestre visszaindulva összefut váltótársával: az élhetetlen lúzernek hitt Balogh kivirulva, büszkén meséli Kányának, hogy ő már megtalálta a maga asszonyát, aki most csirkepaprikással várja haza a kertes házukba. Hívja Kányát is, hogy vacsorázzon náluk, de a fiú elhárítja az invitálást.

Kőbányára hazatérve, törzshelyükön, a presszó teraszán várja őt a szokásos társaság, köztük Zsozsó. Ám mielőtt a lány beszélhetne vele, a pultosnő szalvétára írt üzenetet ad át Kányának Jocótól: a cégnél üresedés van, mehetne külföldre. Egy egész napot töltenek Zsozsóval, aki az üzenet miatt, amit Kánya nem mutat meg neki, megint féltékeny lesz (azt hiszi, a stopposlány írta), majd a nap végén közli vele, hogy terhes tőle, de mivel hiába várt rá egész nyáron, ő ezt így nem akarja tovább folytatni. Összevesznek, s amikor Zsozsó hülye kengurunak nevezi, pofonvágja a lányt, mire az faképnél hagyja őt és elrohan. Kánya este bánatában elmegy szórakozni a Láng Művelődési Házba, de ott is csak konfliktusba keveredik: lekéri a kőbányai társaság ugyancsak ott szórakozó Doki nevű tagjától Cicát, a mutatós kőbányai lányt, akivel korábban ő kavart, de Doki azóta lecsapta a kezéről, és nem akarja „visszaadni” neki. A felbőszült új lovag kirángatja Kányát a művház mögé, hogy lerendezzék a vitát. Férfiasan megverekednek, sörösládák repülnek, vér is folyik, de a végén a két fiú kibékül, Kánya pedig a történtek hatására átértékeli addigi életét. Hajnalban fél Kőbányán keresztül Zsozsóék városszéli házához rohan, és az utcáról kiabálva próbálja kihívni a lányt. Beugrik a kertbe, mire Zsozsó helyett az apja ront ki a házból, hogy megtorolja a magánlaksértést és a csendháborítást: hatalmasat behúz Kányának. Az egész család azt hiszi, ettől keletkeztek arcán az ütésnyomok, melyeket előző éjjel a verekedésben szerzett. Kánya közli, hogy elveszi Zsozsót feleségül és leköltözik vele Paksra, ahol az erőműnél fog dolgozni jól fizetett izotópsofőrként, sőt lakást is kapnak. A szülők, ha nehezen is, de áldásukat adják rájuk. A film végén Kánya még azt is kipróbálhatja, milyen vezetni egy Volvo-kamiont: az M7-es melletti parkolóban Jocó megengedi, hogy barátja beülhessen a volánhoz és begyújtsa a motort, ám Kánya el is indul a hatalmas járművel ‒ igaz, csak a következő parkolóig megy vele, Jocó meg rémülten utána a ZiL-lel. „Nem is olyan nagy szám ez a Volvó… az én kocsim gyorsabb” ‒ mondja Kánya a kamionból kiszállva, végszóként, kellő szocialista öntudattal. A zárójelenetben a naplementébe suhanó ZiL műszerfalát már csak egyetlen lány fényképe díszíti: Zsozsóé…

Szereplők[szerkesztés]

Zene[szerkesztés]

A film zenéjét 13 magyar popdal alkotja, élvonalbeli előadók tolmácsolásában. A film 11 betétdalából nagylemez is megjelent A Kenguru zenéje címmel (Pepita, SLPX 17460); szovjet kiadása: Венгерская Эстрада (Мелодия, C90-06291-2).

előadó dal szerző
Fonográf A kenguru SzörényiBródy
Koncz Zsuzsa és a Fonográf I Love You Tolcsvay–Bródy
M7 Nincs arra szó Tardos–Huszár
Bódy Magdi és az M7 Hova mész? Tardos–Huszár
LGT The Lady of Night (Álomarcú lány) SomlóAdamis
Skorpió Lead Me through the Night (Vezess át az éjszakán) Frenreisz
Bergendy Kikapcsolom az idegrendszerem LatzinDemjén
Gemini Azon a szombat éjszakán Markó–Tardos
Kovács Kati és a Gemini Nem biztos semmi Koncz–Tardos
Delhusa Gjon és a Gemini Mondj valami szépet Delhusa–Tardos
Zalatnay Sarolta és a Generál Gyere egyedül Tardos–Huszár
Generál Hányszor mondtam neked Tardos–Huszár
Omega Never Feel Shame (Ne legyen) BenkőKóbor

Forgatás[szerkesztés]

A filmet 1975 nyarán forgatták Bertha Bulcsu azonos című kisregénye alapján. A történet szerint a főhős, akit a főiskolán frissen diplomázott Gálffi (a kópián: Gálffy) László személyesít meg, kőbányai teherautósofőr. Hobbyja a zene: bármerre jár, kocsijában szól a magnó. Adott volt hát, hogy a rendező felkérje a korszak legjobb magyar beat-együtteseit a kísérő zeneszámok megkomponálására. Nyolc zenekar, a Fonográf, az M7, a Locomotiv GT, a Skorpió, Bergendyék, továbbá a Gemini, a Generál és az Omega zenéi hallhatók a filmben. Rajtuk kívül az énekes közreműködők: Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta, Bódy Magdi és Delhusa Gjon.

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Van néhány további, nehezen azonosítható helyszín és útszakasz is a filmben.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A film elején, a fótcsomádi vasúti kereszteződésben felvett jelenetnél nem volt megbeszélve a MÁV-val a forgatás, így a vasutasokat is váratlanul érte, amikor a ZiL-t szabálytalanul előző állami Volga öt utasával a tilos jelzés ellenére életveszélyesen áthajtott a tehervonat előtt.[1]
  • A film forgatásának évében helyezték el a paksi atomerőmű alapkövét, több éves előkészítő földmunkák után, amire utalás történik a filmben.
  • A stopposlány által emlegetett balatonboglári kápolnában a 70-es évek elején valóban voltak alternatív heppeningek és „jó kis balhék”, de a szervező „művész fejeket” 1973-ban kitiltották onnan, a kápolnát pedig bezárták, a forgatás idején tehát már nem működött.[2]
  • A Mátyás téri presszóban ülő sötét társaság egyik tagja ugyanaz a civil szereplő, aki Schiffer Pál Cséplő Gyuri c. filmjében (1976) a Rákospalotai Cigányklub prominensei között is feltűnik.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Retro Filmek Forgatási Helyszínei nevű Facebook oldal.
  2. lásd erről bővebben Galántai György és a Balatonboglári Kápolnaműterem szócikkét