Kihajolni veszélyes (film, 1977)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kihajolni veszélyes!
1978-as magyar film

Tomanek Nándor mint Kerek József állomásfőnök
Tomanek Nándor mint Kerek József állomásfőnök
Rendező Zsombolyai János
AlapműSimonffy András: Tartályvonat Pest felől
Műfaj Filmszatíra
Forgatókönyvíró Simonffy András
Dramaturg Újhelyi János
Főszerepben Szikora János
Tomanek Nándor
Bodrogi Gyula
Kiss Mari
Hang Szakácsi Sándor
Zene Presser Gábor
Operatőr Ragályi Elemér
Vágó Komlóssy Annamária
Hangmérnök Kovács György
Jelmeztervező Kemenes Fanni
Díszlettervező Romvári József
Gyártás
Gyártó MAFILM Dialóg Filmstúdió
Hungarofilm
OrszágMagyarország Magyarország
Nyelv Magyarország magyar
Forgatási helyszín Almamellék
Játékidő 75 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Mokép
BemutatóMagyar 1978. április 27.
Díj(ak) Montreali Fesztivál szakmai zsűri Nagydíj (1978)
Magyar Filmkritikusok Díja (1979), Legjobb férfi mellékszereplő: Bencze Ferenc
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kihajolni veszélyes! 1977-ben készült színes, magyar filmszatíra, amit Zsombolyai János rendezett, Simonffy András: Tartályvonat Pest felől című hangjátékából. A filmet a Baranya megyében található Almamelléken forgatták.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Forgalmi okokból megállítják a Budapest felé közlekedő expresszvonatot egy isten háta mögötti kis vasútállomáson. A jegyvizsgáló ezt kihasználva leszállít egy jegy nélkül utazó fiatalembert. A fiú ott ragad az irodán, és szép lassan kezdi megismerni az ott dolgozó „különös” vasutasokat. A csinos pénztárosnő (aki nem ért a kávéfőzésen kívül semmihez) mindig pirosra állítja a szemafort, hogy közben a szállítási előadó nyugodtan üzletelhessen, az állomásfőnök élvezi az áldott semmittevést, ha pedig erre nincs lehetősége, akkor (titokban) a pénztárosnőnek csapja a szelet, a forgalmista az „Uralkodók”-nak elnevezett disznókat eteti, és ügyel a pontos vonatközlekedésre. Hosszú évek óta kialakult poshadt szokások szerint élik az életüket. Aztán amikor egyik reggel az állomás második vágányán átrobog egy „nem jelzett” tartályvonat, az egész állomáson minden a feje tetejére áll.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

A fő forgatási helyszínként szolgáló almamelléki vasútállomás 2012-ben
  • A filmet a megszüntetett Kaposvár–Szigetvár-vasútvonal Almamellék állomásán forgatták, az épületet a film kedvéért egy kicsit átalakították. A főcímnél lévő jelenetet 1977. július 27-én vették fel, az expresszvonat szerelvényét az M47 1011. számú dízelmozdony továbbította, a gőzvontatású tehervonatot a 375 677. számú gőzmozdony, a kisvasút szerelvényét a C21-406. számú C50 típusú dízelmozdony. A vasútvonal vágányait nem sokkal a filmforgatás után szedték fel, a filmben szereplő kisvasút azonban még a mai napig működik.
  • A film címe eredetileg Tartályvonat Pest felől lett volna.
  • A filmnek eredetileg más véget terveztek, és más állomáson is forgattak volna.
  • Mivel a vasútvonal már fél éve megvolt szüntetve, éppen ezért a forgatás előtt néhányszor mozdonyokkal végigjárták a pályát, hogy a sínek fényesek legyenek.
  • A filmben az állomás az országot, a tartályvonat azt a bajt jelképezi, ahová akkoriban az ország tartott, részben emiatt a politikai vonatkozás miatt nem lehetett a filmnek az eredetileg tervezett véget megcsinálni, ennek ellenére a filmet még így sem akarta az akkori rendszer nagyon bemutatni.
  • A film eredetileg tervezett végén a balesettel kapcsolatban mindent a fiú nyakába akartak varrni. A cenzúra azonban nem engedte, hogy csak a fiatal generációt okolják ezért, így született a híradós befejezés, ahol mindenkit felelősségre vonnak.
  • A film helyszíne Almamellék, ami Baranya megyében, az egykori Kaposvár–Szigetvár-vasútvonal mentén található, a filmet is itt az eredeti helyszínen forgatták, viszont a történet szerint az állomás a Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonalon van. Említenek továbbá három fiktív helynevet: Szentalj, Csóványos és Grácszertan, utóbbi már külföldi állomás, minden bizonnyal Grác nevéből ered.
  • Mivel a filmet egy felszámolt vasútvonalon forgatták, éppen ezért nagy kincsnek számít a vasutasok körében. 2017-ben a film forgatásának 40 éves évfordulóján a vasutasok filmtörténeti rendezvényt szerveztek a forgatásnak helyszínt adó almamelléki vasútállomáson, amelyen a film egyik főszereplője, Szikora János is részt vett.

Díjak[szerkesztés]

  • 1978: a Montreali Fesztivál szakmai zsűri nagydíja a filmnek.
  • 1979: a Budapesti Magyar Filmkritikusok szakmai zsűri díja a legjobb férfi mellékszereplőnek, Bencze Ferencnek.

Televíziós megjelenés[szerkesztés]

MTV2, TV-2, Duna TV, Csaba TV, Körös Royal TV, Pécsi VTV, Szegedi VTV, Zemplén TV, Filmmúzeum

Források[szerkesztés]