Wikipédia:Szerzőijog-sértés/fejléc

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ha szerzői jog megsértésére gyanakodsz, akkor a szócikket vagy képet itt kell jelezned. Mindenképp kövesd a lentebb leírt eljárást akkor, amikor valamit ezen listába felveszel. Kérjük, hogy körültekintően járj el: az utóbbi időben egyre sűrűbben fordul elő, hogy a jogsértőnek jelzett Wikipédia-szócikk valójában forrása a forrásként megjelölt külső hivatkozásnak. Ha ilyen gyanú merül fel benned, kérjük, hogy a laptörténetben ellenőrizd a mi cikkünk keletkezése és a külső tartalom közötti összefüggést.

Mindenképp jelezd a jogsértésgyanús lap elején a {{jogsértő}}(?) sablon beillesztésével, hogy listáztad ezen az oldalon!

Hasznos tippek
  • Légy szíves, olvasd el és értsd meg a törlési irányelveket, mielőtt ezt a lapot szerkeszted!
  • A listázott lapoknak legalább 5 napig itt kell látszaniuk, mielőtt törölni szabad őket.
  • Ne felejtsetek el üzenetet hagyni a jogsértőre tett cikkek szerzőinek vitalapján! Főleg, ha gyanús, hogy ugyanaz követte el az eredetit, mint a másolmányt… meg egyébként is. Az üzenetírást megkönnyítheti a {{ne másolj!}} sablon.
  • Amennyiben időközben átírták a cikket, jelezd itt azzal, hogy egy sorral lejjebb, behúzva beteszed a {{subst:netöröld!}} sablont, illetve áthúzod (<s> </s>) a cikk címét.
  • Ha időközben dokumentált engedély érkezett a szövegre, azt az {{subst:Engedély érkezett|ide másold a ticketszámot}} sablonnal jelezheted

Kommenteld ki a szócikk szövegét, és helyettesítsd az alábbi szöveggel. Cseréld ki a FORRÁS-t a forrás rövid leírásával, webes forrás esetén a WEBCÍM-et azon weblap címével, amely az eredeti szöveget vagy képet tartalmazza, és amely alapján a jogsértés megállapítható. (WEBCÍM megadása esetén a FORRÁS elhagyható, ilyenkor megegyezik a WEBCÍM paraméter értékével.)

{{jogsértő|FORRÁS|url=WEBCÍM}}

Példák:

Jogsértő kép esetén

Helyezd el az alábbi szöveget a képleírás elején, és a WEBCÍM-et cseréld ki a kép interneten található eredetijének címével:

{{Jogsértő kép|WEBCÍM}}
Mit tehetsz még?
  • Kicserélheted a szócikk szövegét egy általad újraírt szövegre: ezt egy átmeneti allapon kell megtenni (szócikk neve/Új), hogy az eredeti jogsértő cikket egy adminisztrátor törölni tudja. Ha az eredetiről kiderül, hogy mégsem jogsértő, akkor a két cikket egybe lehet fésülni.
  • Írhatsz a szerzői jogok tulajdonosának: megtudakolhatod, hogy az anyag felhasználható-e (még az is lehet, hogy a szerző küldte a Wikipédiába). Ezen túl kérheted is az engedélyt a publikálásra, lásd: engedélykérő szabványlevelek.

Ha úgy gondolod, hogy a Wikipédia a Te jogaidat sérti valamilyen módon, akkor a legegyszerűbb, ha a fenti elveket követve az adott lapot vagy képet itt listázod, a megfelelő információk megadása mellett. Megteheted azt is, hogy felveszed a kapcsolatot egy adminisztrátorral, és neki jelzed a problémát.

Vedd figyelembe, hogy a wikipédisták nem tudják a laptörténeteket módosítani. Ha úgy érzed, hogy egy lap történetében található olyan jogsértés, mely számodra nem elfogadható, akkor ezt külön jelezd, mivel ennek eltávolítása csak különleges eszközökkel lehetséges.