Sziklakápolna (Miskolctapolca)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sziklakápolna
A szentély
A szentély
Vallás katolicizmus
Egyházmegye Egri főegyházmegye
Egyházközség Miskolc-Hejőcsaba
Védőszent Jézus Szíve
Pap(ok) Sedon László
Építési adatok
Építése 1935
Építtetője Szabó Pius
Felszentelő Szmrecsányi Lajos
Elérhetőség
Település Miskolc
Hely 3519 Brassói u. 40
Elhelyezkedése
Sziklakápolna (Miskolc)
Sziklakápolna
Sziklakápolna
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 03′ 21″, k. h. 20° 45′ 27″Koordináták: é. sz. 48° 03′ 21″, k. h. 20° 45′ 27″
A Wikimédia Commons tartalmaz Sziklakápolna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Jézus szíve sziklakápolna Miskolctapolcán, a Brassói utcán található. 1935-ben szentelték fel, de azután további építkezések következtek. A második világháborús sérüléseket 1965-re javították ki és 1995-ben felújították megint, melynek során a bejárathoz székelykaput állítottak Szabó Pius emlékére.

Története[szerkesztés]

A Sziklakápolnát 1935-ben szentelték fel. Előtte egy évvel járt itt egy ferencesrendi szerzetes, páter Szabó Pius erdélyi származású esperes barátjánál, Pataky Rudolfnál, aki a miskolci képviselőtestületnek volt tagja. Az ő tulajdonában volt a Verebes-tanyán lévő, tufába vágott két barlang, amelyet birkaakolnak használtak. Az esperesnek megtetszett a hely, a kilátás, és azt javasolta, hogy a Tapolcán üdülők számára alakítsanak ki a barlangokból egy kis kápolnát. Pataky Rudolf fel is ajánlott a célra 650 négyszögölnyi területet. A terveket Menner László miskolci építész készítette, a meglévő üregeket megnagyobbították (eredeti alapterületük 6×8 méter volt, magasságuk nem érte el a 2 métert sem), alkalmassá tették a célra. A főbejáratot 9 méter magas és 18 méter széles támfalba illesztették. „A barlang belsejét egymásba fonódó vájárok, tagozatok teszik művészivé, a kőzet megjelenését díszessé” – írta Iglói Gyula a belsőről. A csillagboltozatot Kun József szobrászművész, a szentképet Meilinger Dezső festőművész készítette (mindketten híres miskolci művészek voltak).

Az eredeti tervek szerint az oltár mögött három temetkezési helyet is kialakítottak volna (Szabó Piusz, Pataky Rudolf és a Menner-család számára), de ez nem valósult meg. A templom szobrait Máriahegyi János budapesti szobrász készítette és ajándékozta a templomnak. A támfal tetején álló műkőkereszt szintén Kun József munkája, a harangok Szlezák László budapesti harangöntő műhelyéből kerültek ki. A díszes kaput Süveges Árpád lakatosmester készítette.

A templom boltozatos kialakítású főhajója 25 méter hosszú, jobb oldalon mellékoltár, baloldalt pedig a kórus, az előcsarnokban pedig szobrok számára alakítottak ki helyet. A kápolna átadása után tovább folyt az építkezés (bányászat), a hajót teljesen körbevájták, 1940-re elkészült a kápolnát övező körfolyosó.

A kápolna a háborúban súlyosan megsérült, újjáépítése 1965-ben fejeződött be, majd 1995-ben ismét renoválták. Ekkor készült a kápolna bejáratát képező székelykapu, Szabó Pius emlékére.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]