„Kirgizisztán” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
(Szooronbaj Zseenbekov miniszterelnök)
Az 1990-es évek elején jelentős változások következtek be Kirgizisztánban. A Kirgizisztáni Demokratikus Mozgalom számottevő politikai erővé vált a parlamentben. A Kirgiz Tudományos Akadémia liberális elnökét, [[Aszkar Akajev]]et 1990 októberében beválasztották az elnökségbe. A következő év januárjában Akajev új kormányzati struktúrát vezetett be, ennek részeként fiatalabb, reformpárti politikusokat nevezett ki a kormányzat posztjaira.
 
1990 decemberében a Legfelsőbb Tanács megszavazta, hogy a köztársaság új neve Kirgizisztán Köztársaság legyen. (1993-ban Kirgiz Köztársaság lett.) 1991 februárjában a köztársaság fővárosa, [[Frunze (város)|Frunze]], visszakapta forradalom előtti nevét [[Biskek]]. E kozmetikai változások ellenére a gazdasági realitás a Szovjetuniótól való elszakadás ellen szólt. A [[Szovjetunió]] fennmaradásáról szóló népszavazáson 1991 márciusában a szavazók 88.,7%-a egy megújított Szovjetunió fenntartására szavazott.
 
1991. augusztus 19-én, amikor [[Moszkva|Moszkvában]] az Állam Megmentésének Bizottsága vette át a hatalmat, Akajevet leváltották posztjáról Kirgizisztánban. Amikor a puccs a következő héten összeomlott, Akajev és [[German Kuznyecov]] alelnök bejelentette kilépését a Szovjetunió Kommunista Pártjából. Ezt követően a Kirgiz Legfelsőbb Tanács 1991. augusztus 31-én kikiáltotta a Szovjetuniótól való függetlenséget.
168 346

szerkesztés

Navigációs menü