Nemzetközösségi játékok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Brit Birodalmi Játékok szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A játékok helyszínei és a részt vevő országok

A nemzetközösségi játékok (angolul Commonwealth Games) négyévente tartott, több sportágat felölelő nemzetközi sportesemény, ebben a kategóriában a második legnagyobb az olimpiai játékok után. Sok olimpiai sportág mellett a nemzetközösségi játékokon olyan sportágak is szerepelnek, amelyeket főleg a Nemzetközösség tagállamaiban játszanak, mint a gyepbowling, a hetes rögbi és a netball.

Résztvevők[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Az elsőt 1930-ban rendezték a kanadai Hamiltonban, akkor még brit birodalmi játékok néven. Új neve 1954-ben brit birodalmi és nemzetközösségi játékok, 1970-ben pedig brit nemzetközösségi játékok lett. A mai név 1978 óta használatos.

Gyökerei[szerkesztés]

Astley Cooper tiszteletes volt az első, aki arra tett javaslatot, hogy rendezzenek rendszeres sportversenyeket a Brit Birodalom tagjai számára. A Times napilapban írott cikkében 1891-ben azt javasolta, hogy rendezzék meg „négyévente a Pán-Brit-Pán-Angliai Verseny és Ünnepséget a Brit Birodalmon belüli jóakarat és egyetértés növelésére”.

1911-ben Londonban Birodalmi Ünnepséget rendeztek V. György brit király megkoronázása alkalmából. Az ünnepség részeként Birodalomközi Bajnokságot rendeztek Ausztrália, Kanada, Dél-Afrika és az Egyesült Királyság csapatai számára bokszban, birkózásban, úszásban és atlétikában.

1928-ban a kanadai Melville Marks Robinson kapott megbízást arra, hogy szervezze meg az első brit birodalmi játékokat. Két évvel később meg is rendezték az első eseményt Hamiltonban.

Hagyományos szabályok[szerkesztés]

  • 1930 és 1950 közt a nemzetek felvonulását egy zászlóvivő vezette fel a Union Jack lobogóval, ami az Egyesült Királyság vezető szerepét jeképezte.
  • 1958 óta hagyomány a váltófutás, amelyben a Buckingham-palotától viszik a királynő üdvözlő üzenetét tartalmazó váltóbotot a nyitóünnepség színhelyére. A váltóbot célba juttatója általában a rendező nemzet egy híres sportszemélyisége.
  • A felvonulásban a sorrendben az első az előző játékokat rendező ország csapata, az utolsó a jelenlegi rendező és a kettő közt az angol ábécé szerinti sorrendben követik egymást a csapatok. 2006-ban földrajzi régiónként követték egymást a csapatok, ábécérendben.
  • A díjátadó ünnepségeken három ország lobogóját vonják fel: a jelenlegi, a korábbi és a következő rendező országét.
  • A nyitó ünnepségen jelentősebb szerepet vállal a hadsereg, mint az olimpiai játékokon, a brit birodalmi katonai hagyományok tiszteletére.

Bojkottok[szerkesztés]

Mint az olimpiai játékokat, a nemzetközösségi játékokat is bojkottálták a múltban. 1978-ban Nigéria maradt távol, tiltakozásul Új-Zéland sportkapcsolatai ellen az apartheid-rendszert fenntartó Dél-Afrikával. A legszélesebb körű bojkottra 1986-ban került sor, amikor 59 nemzetből 32 nem vett részt a játékokon, amiért a Margaret Thatcher vezette kormány nem ítélte el a sportkapcsolatok ápolását Dél-Afrikával. Bojkottfenyegetések hangzottak el 1974-ben, 1982-ben és 1990-ben is, ugyancsak Dél-Afrika miatt.

Helyszínek és rendezőjelöltek[szerkesztés]

Brit birodalmi játékok[szerkesztés]

Brit birodalmi és nemzetközösségi játékok[szerkesztés]

Brit nemzetközösségi játékok[szerkesztés]

Nemzetközösségi játékok[szerkesztés]

Nemzetközösségi Játékok Szövetsége[szerkesztés]

A 2026-os rendezésre pályázók[szerkesztés]

A részt vevő nemzetek/függőségek listája[szerkesztés]

A játékok sportágai[szerkesztés]

Jelenlegi sportágak[szerkesztés]

Korábbi sportágak[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Az egyes játékok hivatalos honlapjai[szerkesztés]

Commons:Category:Commonwealth Games
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzetközösségi játékok témájú médiaállományokat.