Strandröplabda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Strandröplabda
VPLaredo2004m.jpg

Első játék 1915 Pacific Palisades, Kalifornia, USA
Érintés nincs
Csapat létszáma 2 fő
Labda röplabda(labda)

A strandröplabda olimpiai sportág, ahol két csapat játssza az eredeti röplabdát homokon. Tehát itt is két csapat játszik és a saját térfelük egy magas hálóval van elválasztva az ellenfelétől. A játék lényege, hogy a labdát úgy juttatják át a másik csapat térfelére, hogy a másik csapat játékosai ne tudják visszaütni, hanem a földön landoljon, és így pontot szerezzenek. Dél-Kaliforniában és Hawaii-n kezdték el játszani és mára szerte a világon nagy népszerűségnek örvend. A nyári olimpiai játékokon először 1996-ban szerepelt a strandröplabda.

Szabályok[szerkesztés]

A strandröplabda alapjában véve az eredeti sport homokon játszott változata. A csapatok itt sem érhetnek háromnál többször a labdába mielőtt átütik a háló fölött, valamint egymás után kétszer ugyanaz az ember nem üthet a labdába.

Az alapvető eltérések a strand- és teremröplabda között:

  • A játékfelület: homokon játsszák, nem kemény talajon.
  • Csapatlétszám: két ember játssza, hat helyett.
  • Sáncolás: a sáncolás (blokkolás) itt érintésnek számít, tehát még kettőt lehet beleérni a három helyett.

További eltérések:

  • A pálya mérete itt 8-szor 16 méter (26,25-szor 52,5 láb), míg a terem röplabdában 9-szer 18 méter (29,52-szor 59,05 láb).
  • Egy mérkőzés maximum 3 játszmából áll. A mérkőzést az a csapat nyeri, amelyik előbb nyer 2 játszmát. A játszmákat 21 pontig játsszák, az utolsót azonban csak 15-ig.
  • Amikor a két csapat pontjainak összege 7, vagy annak többszöröse, akkor térfelet cserélnek. Az utolsó játszmában akkor cserélnek térfelet, ha a két csapat pontjainak összege 5, vagy annak többszöröse.
  • Amikor a két csapat pontjainak összege 21, technikai szünetet tartanak. (Kivéve a döntő, 3. játszmát, ahol nincs technikai szünet.)
  • Nincsenek cserék.
  • A játékosok általában mezítláb játszanak.

Szervezetek[szerkesztés]

A legfőbb nemzetközi röplabda-szervezet a Nemzetközi Röplabda Szövetség (Fédération Internationale de Volleyball, rövidítése: FIVB), amely a röplabda és a strandröplabda szervezete is.

Területek szövetségei
Terület Szövetség
Észak- és Közép-Amerika North, Central America and Caribbean Volleyball Confederation (NORCECA)
Dél-Amerika Confederación Sudamericana de Voleibol (CSV)
Ázsia Asian Volleyball Confederation (AVC)
Afrika Confédération Africaine de Volleyball (CAV)
Európa European Volleyball Confederation (CEV)
Egyesült Államok USA Volleyball

Magyar Bajnokságok (2013):

Strandröplabda Országos Bajnokság; SMASH Strandröplabda Bajnokság, Balatonfüred; Dél-Alföldi Strandröplabda Bajnokság; Balatonszemesi Strandröplabda Bajnokság; Bahnhof Strandröplabda Bajnokság, Ikrény; Flintsteak Röplabda Kupa, Gárdony; Beach Volleyball in the city non-stop Strandröplabda Bajnokság, Nyíregyháza; Traubisoda Hajdú-Bihar Megyei Strandröplabda Bajnokság, Debrecen; Cukormanufaktúra Strandröplabda Bajnokság; Szelidi-tó Strandröplabda Bajnokság; Komáromi Amatőr Strandröplabda Bajnokság; RÖAK-Virágfürdo Strandröplabda Torna, Kaposvár; Zala megyei strandröplabda Bajnokság; Dunakeszi Strandröplabda Bajnokság; Hajdúnánási Strandröplabda Bajnokság.

Mez[szerkesztés]

Nők sportmezben

1999-ben a FIVB egységesítette a mezeket mind a női, mind a férfi játékosok számára. A nőknek a fürdőruha lett az egységes ruházat, a férfiaknak rövidszárú nadrág és ujjatlan felső.

Eredetileg az egyrészes fürdőruha volt a szabály, de mára inkább kétrészesekben játszanak.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Beach Volleyball című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Strandröplabda témájú médiaállományokat.
  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap