Vaddisznó-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Vaddisznó-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Visegrádi-hegységben, Visegrád területén található barlang.

Földrajzi helyzet[szerkesztés]

Pilisszentlászlótól Visegrádig mintegy 10 kilométer hosszban fut le az Apát-kúti-völgy. A Kaán-forrástól Pilisszentlászló felé a piros jelzésű turistaúton, körülbelül egy kilométer távolságra, az előtte futó ösvényről is jól látható sziklafal, a Nagyfal előterében van. A megdőlt szikla tetejéről hatalmas kőtömbök estek le, ezek egymásra halmozódva kisebb-nagyobb álbarlangos üregeket fognak közre.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1996-ban Szabó Géza ismertette és térképezte fel a barlangot. Korábbi kutatottságáról nincs adat. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Leírás[szerkesztés]

A Nagyfal tetejéről leesett kőtömbök közti legnagyobb álbarlang. Oldalait kisebb tömbök alkotják, melyeket egyetlen hatalmas kő fed be. Délről van a másfél méter széles és 70 centiméter magas bejárata, amely egy 5 méter átmérőjű, lapos, lencseformájú fülkébe vezet. Ennek alját alkotó kövek között kis hasadék mutatkozik. Az üregben Szabó Géza vaddisznó-maradványokat talált, innen a neve.

A közvetlen szomszédságában több, hasonló kialakulású, de a barlangméretet el nem érő üreg található. Helyi jelentőségű, kis méretű barlang.

Irodalom[szerkesztés]