Kalicsa-álbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kalicsa-álbarlang
Hossz3,08 m
Ország Magyarország
Település Tahitótfalu
Földrajzi táj Visegrádi-hegység
Típus kőtömbök közti álbarlang

A Kalicsa-álbarlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Visegrádi-hegységben, Tahitótfalu területén található álbarlang.

Leírás[szerkesztés]

Tahitótfalu és Dunabogdány közigazgatási határát a Kalicsa-patak jelöli ki. A barlang a völgytalp vonalán van, így mindkét településhez egyaránt tartozik. A közigazgatási beosztása tehát önkényes. A Kalicsa-völgyben, az Édes-lyuki kunyhótól a patak folyása ellenében haladva körülbelül 200 méterre található. A hossza 3,08 méter. Egy keleti és egy nyugati ágból tevődik össze. Felette átfolyik a patak, amely a bejáratnál vízesést alkot. Az alját vizes kőtömbök alkotják.

Kialakulás[szerkesztés]

A patak által felhalmozott andezit és andezittufa tömbök között kialakult álbarlang.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1996-ban Tinn József talált rá és térképezte fel Nagy Eszterrel közösen. A leírását Tinn József készítette el. A területre egyébként az Édes-lyuki kunyhó neve hívta fel a figyelmet, de a feltételezett névadónak nyomát sem találták.

A 2001. november 12-én elkészült, „Magyarország nemkarsztos barlangjainak irodalomjegyzéke” című kézirat barlangnévmutatójában szerepel a barlanggal foglalkozó egy darab írás megjelölésével. A 364. tétel nem említi, a 363. tétel említi. A 2014. évi Karsztfejlődésben megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a tahi barlang körülbelül 3 méter hosszú. A Visegrádi-hegység 101 barlangjának egyike.

Irodalom[szerkesztés]