Kilátós-barlang (Dömös)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kilátós-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz4 m
Mélység0 m
Magasság1,3 m
Függőleges kiterjedés1,3 m
Tengerszint feletti magasságkörülbelül 695 m
Ország Magyarország
Település Dömös
Földrajzi táj Visegrádi-hegység
Típus kimállásos
Barlangkataszteri szám 4900-17

A Kilátós-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Visegrádi-hegységben található barlang. Dömös területén, a Dobogó-kőn van.

Leírás[szerkesztés]

A dobogókői kilátó kiépített csúcssziklájának (700 méter) a nyugati oldalában, a csúcstól mintegy 5–6 méterrel lejjebb található a barlang. A háromszög alakú bejárata a törmeléklejtő tetején, a sziklafal lábánál nyílik és nagyjából délnyugat felé néz.

A két méter magas és két méter széles bejáratot követő üreg tölcsérszerűen szűkül és alacsonyodik befelé, így 3 méter után már csak egy járhatatlanul szűk rés. Az enyhén kifelé lejtő alját aprószemcsés törmelék és avar borítja, az oldalfalai öklömnyi nagyságú gumókat tartalmazó andezitagglomerátumból vannak. A meredek törmeléklejtőn megközelíthető kisebb barlangnak csak barlangkataszteri jelentősége van.

Repedés menti kimállással keletkezett.

Kutatástörténet[szerkesztés]

A barlangot Eszterhás Istvánék írták le és térképezték fel először. A létezéséről bizonyára jó néhányan tudtak Eszterhás Istvánék előtt is, hiszen frekventált területen van, de semmiféle előző említésére nem akadtak. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]