Kecske-lyuk (Pomáz)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kecske-lyuk
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz3,2 m
Ország Magyarország
Település Pomáz
Földrajzi táj Visegrádi-hegység
Típus ?

A Kecske-lyuk a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, Pomázon, a Holdvilág-árokban található barlang. Az Országos Barlangnyilvántartásban nem szerepel.

Leírás[szerkesztés]

A Weislich-barlangot magába foglaló Nagy-szikla tetejére vezető meredek nyugati ösvény mellett, egy kisebb andezittufa sziklacsoportban van. A Weislich-barlang felső, kürtős bejáratától körülbelül 30 méterrel nyugatabbra, vele nagyjából azonos magasságban, dél felé néz a barlang 80 centiméter széles és 130 centiméter magas szája.

A barlangbejáratot egyetlen, résszerű, 2,7 méter hosszú fülke követi. Ennek a magassága belül már 2,3 méter és a fülkéből jobbra fent egy elágazás nyílik, így ezzel együtt az üreg hossza 3,2 méter. Az alját laza kőtörmelék alkotja. Az Országos Barlangnyilvántartás-ban nem szerepel, mert néhány kutató szerint nem barlang.

Kialakulás[szerkesztés]

Egy sziklarepedés menti széthúzódás következtében kialakult üreg.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az első írott említője Budai Kornél volt. 1991-ben történt az első írott említése. 1997-ben Eszterhás Istvánék keresték meg és dolgozták fel a barlangot részletesen, barlangkataszterező útjuk során. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Irodalom[szerkesztés]