Kecske-lyuk (Pomáz)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kecske-lyuk
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz3,2 m
Ország Magyarország
Település Pomáz
Földrajzi táj Visegrádi-hegység
Típus tömbközi álbarlang

A Kecske-lyuk a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, Pomázon, a Holdvilág-árokban található álbarlang.

Leírás[szerkesztés]

A Weislich-barlangot magába foglaló Nagy-szikla tetejére vezető meredek nyugati ösvény mellett, egy kisebb andezittufa sziklacsoportban van. A Weislich-barlang felső, kürtős bejáratától körülbelül 30 méterrel nyugatabbra, vele nagyjából azonos magasságban, dél felé néz az álbarlang 80 centiméter széles és 130 centiméter magas szája.

A bejáratát egyetlen, résszerű, 2,7 méter hosszú fülke követi. Ennek magassága belül már 2,3 méter és a fülkéből jobbra fent egy elágazás nyílik, így ezzel együtt az üreg hossza 3,2 méter. Az alját laza kőtörmelék alkotja.

1993-ban volt először Kecske-lyuknak nevezve az üreg az irodalmában.

Kialakulás[szerkesztés]

Egy sziklarepedés menti széthúzódás következtében kialakult üreg.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az első írott említője Budai Kornél volt. 1991-ben történt az első írott említése. 1997-ben Eszterhás Istvánék keresték meg és dolgozták fel az álbarlangot részletesen barlangkataszterező útjuk során.

Az Eszterhás István által írt, Magyarország nemkarsztos barlangjainak lajstroma című 1993-as kéziratban az olvasható, hogy a 4900-as barlangkataszteri területen lévő, pomázi Kecske-lyuk andezitbreccsában jött létre, 2,5 méter hosszú és 2 méter magas. A felsorolás az 1993. év végéig ismertté vált 520 darab nemkarsztos objektumot tartalmazza, amelyek közül 478 darab a barlang és 42 darab a mesterséges üreg.

A 2001. november 12-én elkészült, Magyarország nemkarsztos barlangjainak irodalomjegyzéke című kézirat barlangnévmutatójában szerepel a barlanggal foglalkozó 3 darab írás megjelölésével. A 364. és a 366. tételek nem említik, a 363. és a 365. tételek említik. A 2014. évi Karsztfejlődésben megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a pomázi Holdvilág-árok jobb oldalában egymásra dőlt kőtömbök alatt van egy tömbközi álbarlang, a Kecske-lyuk. A pomázi barlang 3,2 méter hosszú és 3,3 méter magas. A Visegrádi-hegység 101 barlangjának egyike.

Irodalom[szerkesztés]