Ugrás a tartalomhoz

Vasas-szakadék kis ürege

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vasas-szakadék kis ürege
Hossz3,3 m
Mélység? m
Magasság1,4 m
Ország Magyarország
TelepülésSzentendre
Földrajzi tájVisegrádi-hegység
Típusatektonikus eredetű

A Vasas-szakadék kis ürege a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Visegrádi-hegységben, Szentendre területén található egyik üreg.

Leírás

[szerkesztés]

A Vasas-szakadék látható főhasadékától észak felé, túl a turistaúton, a lejtő kőtörmelékes, kőgörgeteges oldalában van. A Vasas-szakadéki 2. sz. barlangtól körülbelül 30 méterrel északra nyílik.

A megközelítését lásd a Vasas-szakadék megközelítésénél.

Az üreg egy legurult és felhasadt nagyobb görgetegben keletkezett úgynevezett atektonikus üreg.

Ez egy kis méretű, hasadékjellegű, lejtős átmenőüreg. A teljes hossza 3,3 méter, a legnagyobb magassága 1,4 méter. A keleti bejárata 40 centiméter széles, 70 centiméter magas és háromszög formájú. A nyugati, alsó bejárat 25 centiméter széles és 60 centiméter magas. Előfordul irodalmában Vasas-szakadék alsó barlangja néven is.

Kutatástörténet

[szerkesztés]

Az üreget 1996-ban Eszterhás István írta le és térképezte fel. A 2001. november 12-én készült Magyarország nemkarsztos barlangjainak irodalomjegyzéke című kézirat barlangnévmutatójában szerepel a Vasas-szakadék kis ürege. A barlangnévmutatóban meg van említve 1 irodalmi mű, amely foglalkozik az üreggel. A 364. tétel nem említi, a 363. tétel említi. A 2014. évi Karsztfejlődésben megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a Visegrádi-hegység 101 barlangjának egyike a Szentendrén található Vasas-szakadék kis ürege, amely 3,3 m hosszú és 1,4 m magas.

Irodalom

[szerkesztés]