Sas-kői-kisbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sas-kői-kisbarlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz2,35 m
Mélység0 m
Magasság2,5 m
Függőleges kiterjedés2,5 m
Ország Magyarország
Település Szentendre
Földrajzi táj Visegrádi-hegység
Típus kimállásos? mesterséges?
Barlangkataszteri szám 4900-32

A Sas-kői-kisbarlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Visegrádi-hegységben található barlang. Szentendre területén van.

Leírás[szerkesztés]

A Sas-kői-kisbarlang a Sas-kövi-barlangtól nyugat felé, körülbelül 100 méterre található, a sziklafal legaljában. Felette a sziklafalon egy vörös kőlapon látható Magyarország térkép van felerősítve.

Az andezittufában kialakult, erősen befelé lejtő, kis méretű üreg hossza 2,3 méter, a bejáratának a szélessége 2,3 méter, a magassága 1,1 méter. A bejárat felett 2 méterre 50×30 centiméteres foltban hematit réteg látható a falon. Az üregben borostyánok élnek.

Kialakulás[szerkesztés]

Kialakulására kétféle elképzelés van:

  • Talán egy kifelé lejtő, mállásos üreg lehetett, a jelenlegi – befelé lejtő – állapotát az üreg elé hullott és a belehullott lejtőtörmelék és a talaj okozhatja.
  • Nem kizárható az sem, hogy ez az üreg is egy régi táró – kutatótáró (hematit réteg a falon) – bejáratának a felső része.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1997-ben Gönczöl Imréék találtak rá és írták le, térképezték fel a barlangot. A 2001. november 12-én elkészült, Magyarország nemkarsztos barlangjainak irodalomjegyzéke című kézirat barlangnévmutatójában szerepel a barlanggal foglalkozó egy darab írás megjelölésével. A 366. tétel nem említi, a 365. tétel említi. A 2014. évi Karsztfejlődésben megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a Visegrádi-hegység 101 barlangjának egyike a szentendrei barlang, amely 2,3 méter hosszú, 2,5 méter magas és 2,5 méter mély.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]