Kis-Kő-hegyi-kőfülke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kis-Kő-hegyi-kőfülke
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz? m
Mélység? m
Magasság? m
Ország Magyarország
Település Pomáz
Földrajzi táj Visegrádi-hegység

A Kis-Kő-hegyi-kőfülke a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Visegrádi-hegységben, Pomáz területén található barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Kő-hegyi turistaháztól körülbelül 300 méternyire, az északra vezető sárga jelzésű út nagy kanyarulatában, a bal, nyugati oldalon, az úttól körülbelül 10 méterre és feljebb található. Az enyhe lejtésű domboldal itt kicsit leszakadt és benne feltárult a néhány méteres üreg a sziklafalban.

Ézsiás Györgyék a januári ottjártukkor megfigyelték, hogy a kis, nyitott üregben melegebb volt a levegő, mint a környezetében, de nem gőzölgött. Helyi jelentőségű, kis méretű barlang.

A Kis-Kő-hegyi-kőfülke név 1993-ban bukkant fel irodalmában. Előfordul az irodalmában Kis-Kő-hegyi-fülke és Kis Kő-hegyi-kőfülke néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Budai Kornél bukkant rá. Ézsiás Györgyék 1991 januárjában keresték fel az üreget. A korábbi kutatottságáról nincs adat.

Az Eszterhás István által írt, Magyarország nemkarsztos barlangjainak lajstroma című 1993-as kéziratban az olvasható, hogy a 4900-as barlangkataszteri területen lévő, pomázi Kis-Kő-hegyi-kőfülke andezittufában jött létre és ismeretlen méretű. A felsorolás az 1993. év végéig ismertté vált 520 darab nemkarsztos objektumot tartalmazza, amelyek közül 478 darab a barlang és 42 darab a mesterséges üreg. 1996-ban Eszterhás Istvánék írták le.

A 2001. november 12-én elkészült, Magyarország nemkarsztos barlangjainak irodalomjegyzéke című kézirat barlangnévmutatójában szerepel a barlanggal foglalkozó két darab írás megjelölésével. A 364. tétel nem említi, a 363. tétel említi. A 2014. évi Karsztfejlődésben megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a pomázi barlang nincs felmérve. A Visegrádi-hegység 101 barlangjának egyike.

Irodalom[szerkesztés]