Kalicsa-patak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalicsa-patak
A Kalicsa-patak kis vízesése az Édeslyuk-kunyhó romjának közelében
A Kalicsa-patak kis vízesése az Édeslyuk-kunyhó romjának közelében
Közigazgatás
OrszágokMagyarország Magyarország
Földrajzi adatok
ForrásTahitótfalu, Dunabogdány Visegrádi-hegység, Magyarország
TorkolatSzent János-patak, Dunabogdány
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalicsa-patak témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kalicsa-patak a Visegrádi-hegység északkeleti részének egyik vízfolyása, a Pest vármegyei Dunabogdány és Tahitótfalu határában; csaknem teljes hosszában e két település közigazgatási területeinek természetes határvonalát képezi.

A patak az 593 méter magas Urak asztala és az 569 méteres Teknős-hát, valamint a környező alacsonyabb hegyek vizeinek egy részét vezeti le a Duna irányába. Folyási iránya az első néhány kilométeres szakaszán majdnem pontosan északi, később északkeleti irányba fordul, és szinte végig ezt az irányt követi.

A 11-es főút keresztezése előtt néhány száz méterrel folyik bele a Szent János-patakba, amely e találkozási ponttól mintegy két kilométerre torkollik bele a Szentendrei-Dunába. Több térkép a Szent János-patak különálló szakaszát Csódi-patak néven, a két vízfolyás egyesült szakaszát pedig Ásvány-patak néven említi.

Folyását néhány turistaút és jelzett erdei kerékpárút érinti, közelében található a Sasfészek vadászház és az egykori Édes-lyuki kunyhó romja. Egy-két helyen kisebb tóvá szélesedik, ezek közül a Bergman-tó horgászásra is alkalmas. Medrében található a Kalicsa-álbarlang.

Part menti település[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]