Ugrás a tartalomhoz

Prédikálószék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prédikálószék
A hegy tetején lévő kilátó
A hegy tetején lévő kilátó
Magasság639 m
HelyDömös, Komárom-Esztergom vármegye
HegységVisegrádi-hegység
Elhelyezkedése
Prédikálószék (a Visegrádi-hegység)
Prédikálószék
Prédikálószék
Pozíció a Visegrádi-hegység térképén
é. sz. 47° 44′ 16″, k. h. 18° 55′ 15″Koordináták: é. sz. 47° 44′ 16″, k. h. 18° 55′ 15″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Prédikálószék témájú médiaállományokat.

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik hegye Komárom-Esztergom és Pest vármegyék határán, csúcsa éppen e megyehatár közvetlen közelében emelkedik. Északi és keleti lejtői Visegrád területére esnek, míg déli és nyugati oldala Dömös közigazgatási területén helyezkedik el. 639 méteres magasságával[1] a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja (a 699 méteres Dobogó-kő és a 654 méteres Öreg-vágás-hegy) mögött, a Dunazug-hegyvidéken belül a kilencedik.

Megközelítés[szerkesztés]

Dobogó-kőről megközelíthető a piros háromszöggel jelölt turistaúton, amelyen a Vadálló-kövek érintésével[1] a Szentfa-kápolnáig jutunk. Itt eldönthetjük, hogy a vissza irányban a Rám-szakadékon keresztül Dobogókőre térünk-e vissza vagy lefele folytatjuk utunkat Dömös irányában, amely szintén túránk kiindulópontja lehet (a bejárás iránya csak a Rám-szakadékban korlátozott, ahol csak alulról felfelé szabad haladnunk).

A Prédikálószék megközelíthető még Lepencéről (zöld +), Pilisszentlászlóról (piros +), Szentendre Izbég városrésze irányából (Dömörkapu–Sikáros felől) és Pilisszentkeresztről is, utóbbi két megközelítési irány felől a Királykúti-nyereg érintésével.

Kilátó[szerkesztés]

A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal,[1] valamint a távolabbi Vác fölé magasuló Naszály képével.

A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére. 2016-ban 12 méter magas kilátó épült, Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján,[2] melynek átadására október 22-én került sor.[1] A kilátóban 2017 májusa óta látogatottság-számláló működik; ez alapján a 2017. novemberig tartó fél évben majdnem 20 000-en mentek fel a kilátóba, ezen belül közel 8000-en szombati, több mint 6000-en pedig vasárnapi napokon.[3] A 2020-as látogatószám meghaladta a 50 000-et.[4]

Nevének eredete[szerkesztés]

A Prédikálószék neve Kiss Lajos szerint onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa szószékre emlékeztet; a mai elnevezés eszerint a német Predigerstuhl kifejezés tükörfordításaként jöhetett létre.[5]

Kilátás a Prédikálószékről északi irányba, a Dunakanyarra

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Nógrádi Attila: Az utolsó simításokat végzik a Prédikálószéknél felhúzott kilátón (magyar nyelven). Turista Magazin, 2016. október 15. (Hozzáférés: 2016. október 19.)
  2. Új kilátót adtak át a Bölcső-hegyen (magyar nyelven). Turista Magazin, 2021. november 25. (Hozzáférés: 2022. január 22.)
  3. Látogatócsúcs a prédikálószéki kilátónál (magyar nyelven). Turista Magazin, 2017. november 20. (Hozzáférés: 2017. november 22.)
  4. Idén csúcsot döntött a Pilisi Parkerdő látogatottsága (magyar nyelven). Pilisi Parkerdő, 2020. december 7. (Hozzáférés: 2020. december 29.)
  5. Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1978.

További információk[szerkesztés]