Szentendrei-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szentendrei-barlang
Az üreg bejárata
Az üreg bejárata
Hossz? m
Mélység? m
Magasság? m
Függőleges kiterjedés? m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
Település Szentendre
Földrajzi táj Visegrádi-hegység
Típus mesterséges
Elhelyezkedése
Szentendrei-barlang (Magyarország)
Szentendrei-barlang
Szentendrei-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 42′ 28″, k. h. 19° 02′ 57″Koordináták: é. sz. 47° 42′ 28″, k. h. 19° 02′ 57″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentendrei-barlang témájú médiaállományokat.

A Szentendrei-barlang mesterséges eredetű üreg, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Visegrádi-hegységben, Szentendre területén található. Nem barlang.

Leírás[szerkesztés]

Szentendre belterületétől északra, a Sztelin-patak északi partján emelkedő Asztal-kőtől délnyugatra lefutó gerinc északi oldalában található. A Macska-lyuknak nevezett üregtől nem messze. A Szentendrei-barlang méretét Skerletz Iván 3×5 méternek írta le, ami az 1997-es felmérés adataival nagyjából megegyezik. Eredetileg sziklaeresz jellegű volt, mint a mellette található Macska-lyuk, de a nyitott részéhez lepotyogott, hatalmas sziklatömbök által barlangszerűbbé vált, jobban elzáródott a külvilágtól. Az üreg mesterséges eredetű, valószínűleg a középkorban itt folytatott kőbányászat során keletkezett. A belseje kopár, a kisragadozók számára megfelelő búvóhelyet biztosít, amelyet a benne talált csontok erősítenek meg. A befoglaló kőzete a környék vulkanikus eredetű kőzete, azaz andezittufa és andezitbreccsa.

Előfordul az irodalmában Nyergeshegyi üreg (Bertalan 1976) néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az üreget először Skerletz Iván említette meg nyomtatásban. Skerletz Iván adatai kerültek be a „Magyarország régészeti topográfiája” című könyvbe és Bertalan Károly barlangleltárába. Bertalan Károly Nyergeshegyi üregek néven regisztrálta a Macska-lyukat és a Szentendrei-barlangot. 1997. december 21-én Szenti Tamás kereste meg Ferenczi Balázzsal és Sarvajcz Zoltánnal az irodalomból megismert, de a nem karsztosodó kőzetben található barlangokkal foglalkozó kutatók számára ismeretlen objektumot és feltérképezték, valamint elkészítették a fénykép-dokumentációját. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Irodalom[szerkesztés]