Robi-lyuk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Robi-lyuk
Hossz2 m
Magasság2 m
Ország Magyarország
Település Pomáz
Földrajzi táj Visegrádi-hegység

A Robi-lyuk a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, Pomázon, a Holdvilág-árokban található barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Karolina-árok Holdvilág-árki betorkollásánál, az északi oldalban levő, kőfejtőszerű sziklafal leszakadásának a közelében van. A leszakadás előtt körülbelül 30 méterre található egy nagyobb fa. Ennek a tövénél nyílik. Valamivel több mint két méter hosszú, szűk keresztmetszetű. Omladékban keletkezett.

A Robi-lyuk név 1993-ban bukkant fel irodalmában.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1991-ben talált rá Brada Róbert.

Az Eszterhás István által írt, Magyarország nemkarsztos barlangjainak lajstroma című 1993-as kéziratban az olvasható, hogy a 4900-as barlangkataszteri területen lévő, pomázi Robi-lyuk andezitagglomerátumban jött létre, két méter hosszú és két méter magas. A felsorolás az 1993. év végéig ismertté vált 520 darab nemkarsztos objektumot tartalmazza, amelyek közül 478 darab a barlang és 42 darab a mesterséges üreg.

1997-ben többszöri keresés ellenére sem sikerült Eszterhás Istvánéknak megtalálni az üreget. A 2001. november 12-én elkészült, Magyarország nemkarsztos barlangjainak irodalomjegyzéke című kézirat barlangnévmutatójában szerepel a barlanggal foglalkozó 4 darab írás megjelölésével. A 364. és a 366. tételek nem említik, a 363. és a 365. tételek említik.

A 2014. évi Karsztfejlődésben megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a Visegrádi-hegység 101 barlangjának egyike a pomázi Robi-lyuk, amely 2 méter hosszú és 2 méter magas.

Irodalom[szerkesztés]